Weeronline
Weeronline

  Mogelijk recordzonnige februari

  Aangemaakt: 24 feb 2018, 06:14 uur

  Met gemiddeld over het land ruim 150 uur zon aan het eind van de maand is het bijzonder zonnig. Het record van 150,5 uur uit 2003 wordt mogelijk verbroken. Op de hoofdstations schijnt de zon bijna 80% langer dan normaal en met 55% ook meer dan de helft van de tijd dat ze kan schijnen. In Vlissingen is het met 177 uur in totaal zelfs bijna twee keer zo zonnig als normaal. Het huidige zonrecord van 146,2 uur uit 2003 wordt in Vlissingen dit weekend verbroken.

  Gemiddeld over het land scheen de zon deze maand zo’n 120 uur. Dit weekend gaat het totaal met 8-9 uur per dag omhoog. Aan het eind van de maand kan de hoeveelheid zon oplopen naar ruim 150 uur. Mocht de hoeveelheid meer worden dan 150,5 uur, dan is dit een nieuw record. Het record staat nu op februari 2003.

  Normaal schijnt in februari de zon ongeveer 85 uur en dat is 31% van de tijd dat de zon kan schijnen. Volgens de huidige verwachting komen we dit jaar uit op 78% meer zon dan normaal. Wat het extra bijzonder maakt is dat de zonduur meer dan de helft van de tijd (55%) is waarop ze kan schijnen.

  Nieuw zonrecord Vlissingen

  Zeeland was deze maand tot dusver het zonnigst. In Vlissingen heeft de zon al 137 uur geschenen en dat is bijna 30 uur meer zon dan in Eelde. Toch is het ook in Eelde veel zonniger met nu al 109 uur tegenover 89 zonuren over een normale hele februarimaand. Uiteindelijk kan in Vlissingen de zon 177 uur schijnen. Dat is bijna een dubbele maandhoeveelheid en goed voor een bijzonder scherp zonrecord. Het huidige record stamt uit 2008 met 146,2 uur. Dit record wordt aan het eind van de dag en anders morgenochtend al verbroken.

  Ook in Den Helder is het stralend weer met tot nu toe 116 uur zon. Naar verwachting kan het totaal naar 147 uur stijgen. Daarmee wordt het record van 145,9 uit 2003 mogelijk verbroken.

  Ondanks het zonnige karakter van de maand waren er ook geheel bewolkte dagen. Er waren vijf dagen waarop de zon op minstens één van de vijf landelijke hoofdstations geheel niet scheen. Verrassend genoeg telde Vlissingen, met drie stuks, de meeste van deze grijze dagen.

  Winter niet meer somber

  De winter begon waardeloos met in december slechts 32 uur zon. Daarmee was het de somberste decembermaand in 24 jaar tijd. Ook in januari was het somber met een zontekort van 10 uur. Het zonnige verloop van februari heeft het zontotaal van de winter al naar een vrij normale waarde van 200 uur getrokken. Met uiteindelijk 230 uur is de meteorologische winter in totaal zonniger dan normaal.

  Foto: J. Wiersema

  Overschakelen op voordelige energie? Bij Essent doe je dat nu goedkoper dankzij deze unieke aanbiedingen en acties!

  Door: Matthijs van der Linden