20.000 extra sterfgevallen door heetste zomer in Europa

24 november 2022, 15:05

Een snikhete dag in Rome. Foto via ANP / EPA/GIUSEPPE LAMI

De heetste zomer ooit in Europa heeft vermoedelijk tot meer dan 20.000 extra sterfgevallen in Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk geleid, meldt Bloomberg op basis van officiële cijfers van de nationale autoriteiten. Tussen juni en augustus kreeg het westen van Europa te maken met drie hittegolven.

In Engeland en Wales overleden meer dan 3200 mensen als gevolg van de warmte, in Frankrijk ging het om meer dan 10.000 mensen. In Spanje waren tussen juni en augustus meer dan 4.600 sterfgevallen te wijten aan hitte en in Duitsland stierven in de zomermaanden zo'n 4.500 mensen door extreme temperaturen.

Hitterecord Verenigd Koninkrijk

Europa zuchtte deze zomer met bijzonder hoge temperaturen. Volgens het Copernicus, de klimaatdienst van de Europese Unie, werd voor het tweede jaar op rij de heetste zomer ooit gemeten. In het Verenigd Koninkrijk werd een nieuw hitterecord gevestigd. Op 19 juli werd het daar 40,3 graden.

Extreme hitte kan gevaarlijk zijn voor kinderen, ouderen en mensen die buiten fysiek zwaar werk doen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat hittegolven en andere extreme weersomstandigheden de komende decennia zullen leiden tot meer ziekten en sterfgevallen, tenzij landen "echt drastische maatregelen" nemen om de klimaatverandering aan te pakken.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black