Waterkoude dagen met winterse neerslag op komst

24 november 2021, 11:40

Een noordwestenwind voert koude lucht aan en vanaf vrijdag kunnen we lagere temperaturen verwachten. Door de combinatie van regen en wind wordt het ook nog eens guur weer. Lees in dit artikel hoe koud het wordt en of we nog wat sneeuw kunnen verwachten.

Vrijdag valt de neerslag in de ochtend best mee en komen vooral in de kustprovincies enkele buitjes voor. Er steekt een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind op. Aan de kust is de wind krachtig en aan de noordwestkust kan het tijdelijk hard waaien. In de middag kan het op meer plaatsen van tijd tot tijd regenen. De temperatuur ligt daarbij op 5 of 6 graden. De wind maakt beduidend kouder en de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Hierdoor voelt de regen ijskoud aan je handen.

Kleine kans op sneeuw

In de Limburgse Heuvels is het nog een graadje kouder. Later in de middag en in de avond, wanneer de temperatuur nog iets daalt, kan hier behalve regen ook wat natte sneeuw vallen. In de nacht naar zaterdag komen in het hele land enkele buien voor en daarbij is kans op wat natte sneeuw. De temperatuur daalt naar 1 tot 3 graden, dus als er natte sneeuw valt zal dit niet blijven liggen.

Lees ook: Zo bijzonder is sneeuw in november

Zaterdag is het veel rustiger weer met een zwakke tot matige wind. Er komen enkele buien voor en regionaal kan het een tijd droog blijven. Het wordt 4 of 5 graden.

Regionaal vorst

In de nacht naar zondag daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt en kan het regionaal licht vriezen. Vooral in de kustprovincies is kans op een winterse bui met naast regen ook korrelhagel. Hierdoor is plaatselijke gladheid niet uitgesloten.

Zondag is het koud novemberweer met in de vroege ochtend vorst en in de middag 3 tot 6 graden. Gemiddeld is het de laatste tien dagen van november 7 tot 9 graden. Met een noordwestenwind trekken enkele buien over het land, vooral als je aan de westkust woont kan je er een paar verwachten. Er zijn ook lange droge perioden waarin de zon kan doorbreken. Ook dan ligt de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt en is een dikke winterjas aan te raden.

Foto: Jos Hebben

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black