Weeronline
Weeronline
  Wintertijd begint met nachtvorst

  Wintertijd begint met nachtvorst

  Aangemaakt: 24 okt 2019, 07:26 uur

  Precies bij het ingaan van de wintertijd breekt een vrij koude periode aan. Na het weekend is voor het eerst dit najaar in grote delen van Nederland kans op nachtvorst. Ook overdag is het fris voor eind oktober. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet meer boven 10 graden uit.

  De overgang tussen zomer- en wintertijd is dit jaar groot. Vandaag kan het in het zuidoosten nog 20, lokaal 21 graden worden, maar na het weekend wordt 10 graden nog maar amper gehaald. De overgang van zeer zacht naar vrij koud weer vindt precies tijdens het verzetten van de klok plaats. In de nacht van zaterdag op zondag trekt namelijk een regengebied over het land. Door deze regenzone draait de wind van zuidwest naar noordwest. De noordwester blaast vrij koude lucht afkomstig van Spitsbergen naar ons land.

  Eerste officiële nachtvorst

  In de nacht van zondag op maandag kan het voor het eerst deze koele periode lokaal vriezen. In de nacht van maandag op dinsdag is in een groot deel van het land kans op nachtvorst. Ook in De Bilt kan de temperatuur op anderhalve meter hoogte onder nul duiken en dat is de eerste keer dit najaar.

  Overdag komt de temperatuur amper nog boven 10 graden uit en daarmee is het iets frisser dan gebruikelijk. Normaal is het eind oktober 12-13 graden. Het weerbeeld bestaat uit zon en stapelwolken. Daardoor is het prima weer om een wandeling te maken door de kleurrijke bossen.

  Foto: Ben Saanen

  In 2018 veel kouder

  Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog veel kouder. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 werd de klok verzet. Die nacht kwamen de minima uit tussen -4 graden in het noordoosten en +4 in het zuidwesten en in het Waddengebied. Ook de dagen daarna bleef het overdag kouder dan normaal, maar werden de nachten juist iets zachter. 

  Verzet de tijd een half uur

  Eerder deze week pleitten we voor het permanent verzetten van de klok met een half uur. Dit kan in de winter onder andere zorgen voor minder gladheid tijdens de avondspits. Je leest meer over ons voorstel in dit artikel.

  Het meeste actuele weerbericht lees je hier.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Hoofdfoto: Jannes Wiersema

  Door: Yannick Damen