Heerlijk wintersportweer!

24 januari 2022, 14:30

Wintersport
Kaiserwetter in de Alpenlanden. Foto: Adobe Stock / Thomas

Niet alleen in eigen land, maar ook in Centraal-Europa, is het weerbeeld de komende dagen erg rustig. Het waait nauwelijks en de zon schijnt geregeld. Later in de week slaat het weer om en gaat er weer verse sneeuw vallen. Details lees je in deze wintersportverwachting.

De komende dagen wordt geen neerslag verwacht en op veel plaatsen is het flink zonnig. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. In sommige dalen blijft laaghangende bewolking door het gebrek aan wind hangen en hier is het grijs en kil. Eenmaal in de liften naar de pistes wordt de bewolking ingeruild voor strakblauwe luchten met zonneschijn.

Wolkenvelden kunnen door een gebrek aan wind blijven hangen in de dalen. Foto: Adobe Stock / eafoto.at
Wolkenvelden kunnen door een gebrek aan wind blijven hangen in de dalen. Foto: Adobe Stock / eafoto.at

Ideale skicondities op de pistes

In de Dolomieten komt de maximumtemperatuur rond 4 graden uit. In de Franse, Zwitserse en Oostenrijke skidorpen is het een fractie kouder met temperaturen die overdag rond het vriespunt schommelen. Door het gebrek aan wind is het in de zon wel aangenaam wintersportweer. Op de pistes vriest het ook overdag enkele graden en de zon tast de sneeuwlaag daardoor nauwelijks aan.

Blijf hier op de hoogte van de corona-maatregelen die gelden in de wintersportgebieden.

In het Sauerland en in de Harz blijft het ook zeker tot en met woensdag droog, maar hier heeft de zon beduidend meer concurrentie van wolkenvelden. De temperatuur komt in het Duitse heuvellandschap overdag een paar graden boven nul uit. In de nachten komt het tot lichte vorst.

Weersomslag later in de week

Vanaf donderdag komt het rustige en droge weertype onder druk te staan. De wind draait naar het noordwesten en gebieden met bewolking en neerslag weten de Alpen weer te bereiken. In de nacht van donderdag op vrijdag levert dit 10 tot plaatselijk 20 centimeter verse sneeuw op. De sneeuwvalgrens komt tussen 500 en 1000 meter te liggen, waardoor het ook in de dalen weer wit kan kleuren.

Ook het weekeinde en de periode daarna lijkt vrij wisselvallig te verlopen. De sneeuwvalgrens valt dan wel wat hoger uit. In de dalen valt neerslag dan weer vaker in de vorm van regen.

De Pyreneeën houden voorlopig nog met rustig en vrij zonnig weer te maken. Pas volgende week stijgt hier de kans op wat winterse neerslag. De pistes zijn grotendeels geopend op veel plaatsen ligt een flink pak sneeuw. Zoals in Baqueira Beret waar boven 2500 meter ruim 200 centimeter sneeuw ligt.

Schrijf je hier in voor de Weeronline wintersportnieuwsbrief.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Thomas

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Wintersport-nieuws

Meer Wintersport-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black