Vrees voor toename slachtoffers natuurgeweld

24 januari 2019, 17:47

ANP-AFP-vulkaanuitbarsting-meer-natuurrampen-1280x600
ANP-AFP-vulkaanuitbarsting-meer-natuurrampen-1280x600

Grote natuurrampen hebben het afgelopen jaar aan 10.000 mensen het leven gekost, zo blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties. Dat zijn er 1.000 meer dan het jaar ervoor. Klimaatonderzoeker Debarati Guha-Sapir van de Katholieke Universiteit in het Belgische Louvain-la-Neuve waarschuwt voor een nog hoger aantal slachtoffers dit jaar, zo bericht het Duitse persbureau DPA.

Ze geeft daarvoor meerdere redenen. Zo is dit jaar het weerfenomeen El Niño gaande, wat droogte en overstromingen meebrengt. Verder verwacht ze dat de vele kleine aardbevingen van de afgelopen jaren een voorbode kunnen zijn voor een grotere, meer verwoestende aardbeving.

Het merendeel van de slachtoffers van 2018 is omgekomen bij aardbevingen, tsunami’s en aardverschuivingen, zo blijkt uit de VN-gegevens. Vooral India werd zwaar getroffen, maar ook orkanen in de VS, branden in Europa en overstromingen in Indonesië, Kenia en Japan zorgden voor veel leed. Waarschijnlijk ligt het aantal getroffen mensen zelfs nog hoger, schat Guha-Sapir in.

Foto: AFP

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black