Jaar lang zonder officiële storm

24 januari 2019, 08:21

Windstille-condities--1280x600

Het is exact een jaar geleden dat het voor het laatst officieel stormde in Nederland. De laatste keer dat we het zo lang zonder een echte storm moesten stellen was in 2003. 24 januari 2018 stormde het enige tijd op de Wadden. Sindsdien is er gemiddeld over een heel uur geen storm meer gemeten. Op 8 januari van dit jaar werd op Vlieland nog wel kortstondig stormkracht (9 Bft.) gemeten, maar dat was slechts tien minuten.

De laatste keer dat minstens een jaar lang boven ons land geen officiële storm werd waargenomen was in 2003. Op 27 oktober 2002 stormde het en de volgende keer was pas op 21 december 2003. Het is de vijftiende keer sinds de start van de windmetingen dat het een jaar of langer niet gestormd heeft.

Hierbij moet worden opgemerkt dat er voor de jaren 90 van de vorige eeuw veel minder windmeetpunten waren, waardoor gemakkelijker een jaar of soms zelfs 2 à 3 jaar lang geen storm werd genoteerd. Vanaf de jaren 90 is dit pas de derde keer dat zo lang geen storm is geregistreerd.

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black