Weeronline
Weeronline

  Schaatsupdate: strenge vorst viel tegen

  Aangemaakt: 24 jan 2019, 10:37 uur

  De minima lagen vannacht tussen -1 aan de westkust en -7 in het oosten. Daarmee was het beduidend minder koud dan verwacht. Lees hieronder over de ontwikkeling van het natuurijs en of de vooruitzichten hoop bieden op massale schaatspret. 

  Heeft het dan nergens streng gevroren?

  Opklaringen die onderweg waren vanuit Duitsland, hebben uiteindelijk ons land amper bereikt. Gisterenavond was het in het noordoosten wel helder en flink koud. In Hoogeveen vroor het streng met -10,2 graden.

  Komende nacht wel strenge vorst?

  Vandaag overdag blijft het op veel plaatsen vriezen. De maxima komen uit tussen +2 graden in Zeeland en -4 in Groningen. Komende nacht koelt het door de aanwezigheid van wolkenvelden slechts een paar graden af. Op grote schaal vriest het 2 tot 6 graden. In het oosten en noordoosten zou het volgens sommige computerberekeningen wel breed op kunnen klaren. Als dat gebeurt duikt de temperatuur onder de -10 graden en is er sprake van strenge vorst.

  Waar kun je schaatsen?

  Deze ochtend kan bij veel ijsbanen, die aangelegd zijn op een harde ondergrond, geschaatst worden. IJsbanen die gebruik maken van een weiland met daarop een laag water zijn over het algemeen nog gesloten. Het ijs is niet sterk genoeg om op te lopen en dus kon de gevallen sneeuw niet verwijderd worden.

  Schaatspret in Noordlaren. Foto: ANP

  Het ijs op open water is op de meeste plaatsen flinterdun en bedekt door een laagje sneeuw. Sneeuw heeft een isolerende werking, waardoor het ijs ondanks de vorst niet of nauwelijks aangroeit. De kou kan niet goed doordringen tot het ijs en het water eronder.

  IJspret op open water zit er niet in en we raden sterk af om dit onbetrouwbare ijs te betreden!

  Wat zijn de vooruitzichten?

  Morgen volgt een dooiaanval. Dit levert in eerste instantie sneeuw op en later regen. Tijdelijk is daarbij kans op ijzel. De temperatuur ligt aan het begin van de middag tussen -3 graden in het noordoosten en +3 in Zeeland. Aan het einde van de middag dooit het 0-5 graden en in de avond wordt het +3 tot +7 graden.

  In het weekend volgt meer regen bij maxima van 6-9 graden. De schaatspret is dan ook op ijsbanen voorbij.

  Vanaf zondagavond wordt het weer wat kouder en volgende week is het licht winters met een paar graden vorst in de nachten en dooi overdag. De dooi en vorst houden elkaar waarschijnlijk in evenwicht, waardoor van ijsgroei geen sprake zal zijn.

  Foto: ANP

  Door: Jaco van Wezel