Waterplas op Texel kleurt roze door droogte en warmte

23 juni 2022, 14:30

Natuur
Een meer bij Melbourne, Australië dat vaak roze kleurt. Foto: ANP / EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT ATTENTION

Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel is plotseling roze verkleurd. Dat komt zeer waarschijnlijk door hoge temperaturen in combinatie met droogte, waar Texel al vrij lang mee te maken heeft, zegt boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten. Een flinke regenbui zal volgens hem een einde maken aan het bijzondere natuurverschijnsel.

In 2017 was de plas in het afgesloten natuurgebied voor het eerst roze. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft toen uitgezocht dat bloei van de alg Oxyrrhis marina voor de verkleuring had gezorgd. Ditmaal zijn ook watermonsters genomen, waaruit moet blijken of dezelfde alg opnieuw voor roze water heeft gezorgd. De alg is niet giftig en ongevaarlijk voor mens en dier. Dat er in het Wagejot veel dode vogels liggen heeft te maken met een uitbraak van vogelgriep en niet met de bloei van de alg, aldus het NIOZ.

"Het verschijnsel treedt alleen op als het water heel zout is en zuurstofarm. Dat is nu het geval door de droogte en de warmte", aldus Boot. Volgens de boswachter zijn de omstandigheden precies hetzelfde als in 2017. Toen verkleurde het meer steeds verder tot aan fel zuurstokroze, zegt de boswachter. Na een week was de verkleuring weer weg. "Het is zo zeldzaam dat we er helemaal niet op hadden gerekend dat het nog een keer zou gebeuren. Totdat we woensdag opnieuw een verkleuring zagen."

Natuurgebied Wagejot bij Oosterend is een rustgebied voor kustbroedvogels zoals de kluut en de visdief. Het gebied is daarom niet toegankelijk voor publiek. Zwemmen in het meer is ook niet toegestaan. Vanaf wandelpaden langs het broedgebied is de verkleuring echter ook goed te zien, zegt Boot.

Wil je het met je eigen ogen zien ga dan vandaag nog kijken. Komende nacht en vrijdagochtend staat regen op het programma voor Texel.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black