Athene gaat inwoners met nieuw systeem waarschuwen voor hitte

23 juni 2022, 13:10

Hitte
Hitte in Athene, Griekenland bij de Akropolis. Foto: ANP / EPA/SIMELA PANTZARTZI

De gemeente van Athene lanceert een nieuw meldingssysteem waarmee inwoners deze zomer worden gewaarschuwd voor extreme weersomstandigheden. Daarnaast worden er ook maatregelen gedeeld die mensen kunnen treffen om zichzelf en anderen te beschermen tegen het weer.

Het systeem is opgedeeld in vier categorieën en gebaseerd op een algoritme dat de effecten op de gezondheid van mensen op dagen met hoge temperaturen kan voorspellen. Het systeem is volgens lokale media speciaal voor de Griekse hoofdstad ontworpen op basis van sterfgevallen en weersomstandigheden over een periode van twintig jaar.

In categorie 0 - het laagste waarschuwingsniveau - is de temperatuur hoog en kan deze gevaar opleveren voor mensen met een zwakke gezondheid. Als categorie 1 geldt, is de temperatuur heel hoog en moeten mensen niet te lang blootgesteld worden aan de hitte.

In categorie 2 is de temperatuur nog steeds heel hoog, maar komt de gezondheid van iedereen in gevaar en moeten voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Categorie 3 - de hoogste - waarschuwt voor extreme temperaturen waarbij aanzienlijke gezondheidsrisico's gelden. Atheners moeten dan de maximale hoeveelheid voorzorgsmaatregelen treffen tegen de hitte.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black