Zo groot is woensdag de kans op 20 graden

24 februari 2021, 09:51

9cd277fd-woensdag-20-graden-1280x600

Deze week hebben we te maken met lente-temperaturen en dat terwijl het nog winter is. Het is uitzonderlijk zacht en woensdag gaat de temperatuur zelfs richting 20 graden. In dit artikel lees je hoe groot de kans is op de eerste lokale warme dag van het jaar.

Vandaag is het wisselend bewolkt. Vanmiddag komt de zon vanuit het zuiden steeds vaker tevoorschijn. Ook is er nog Saharstof aanwezig. Door de zuid(west)enwind wordt zachte lucht naar Nederland gevoerd en de temperatuur loopt snel op naar lenteachtige waarden. Omdat het zeewater aan het einde van de winter behoorlijk koud is, blijft de temperatuur vlak aan zee steken op 11-14 graden. In het noorden en westen wordt het een graad of 15. Elders is het 16 tot 18 graden. Met deze temperaturen is de kans op datum-warmterecords groot, maar de kans op 20 graden is vandaag vooralsnog zeer klein. Morgen is er een grotere kans om lokaal 20 graden op de thermometer te bereiken.

Woensdag kleine kans op recordvroege 20 graden

Het uitzonderlijk zachte lenteweer bereikt morgen zijn hoogtepunt. Woensdag komt de temperatuur regionaal dicht bij 20 graden. Zodra het 20 graden of meer wordt op een meetpunt van het KNMI spreken we van de eerste lokale warme dag van het jaar. Dit zou een evenaring van het vroegterecord voor de eerste lokale warme dag betekenen. Dit staat op naam van Oost-Maarland. Op dat toenmalige Limburgse meetpunt werd op 24 februari 1990 een temperatuur van 20,4 graden gemeten.

Voor Limburg en het oosten van Noord-Brabant laat de verwachting temperaturen van circa 19 graden zien. Als de wind even wegvalt tijdens een zonnige periode is het mogelijk dat het kwik lokaal daadwerkelijk oploopt naar 20 graden. In het grootste deel van het land wordt het 16-19 graden. Op de Wadden blijft het kwik, door wind over koud water, steken bij 12 à 13 graden.

d4b2918f-krokussen

Met deze lente-temperaturen komen de krokussen massaal in bloei. Foto: Frouwke Berghuis

Later in de week minder lenteachtig

Vanaf donderdag treedt een verandering in het weerbeeld op. De wind zoekt de westhoek op en het wordt een paar graden koeler met meer bewolking. Later op donderdag en in de nacht naar vrijdag kan ook een beetje regen vallen. Tijdens het weekend is het droog, maar de middagtemperatuur is gedaald naar een graad of 10. Dit is nog steeds iets zachter dan gebruikelijk. Normaal is het eind februari 8 graden.

In de nachten koelt het dit weekend af tot een graad of 2. Lokaal kan het tot een graadje vorst komen. Ook kan het in de nacht en (vroege) ochtend regionaal mistig zijn.

Blijf op de hoogte van het lenteweer via ons uitgebreide weerbericht en nieuwsblog.

Hoofdfoto: Jan Simmes

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook