Weekendweer: zacht kerstweekend met vaak regen

23 december 2022, 07:50

Weekendverwachting
Kerst verloopt dit jaar regenachtig. Foto: Cynthia van Leusden

Het lange kerstweekend verloopt zacht met maxima tussen 8 en 12 graden. Daarbij valt regelmatig regen. Wanneer de grootste kansen op droog weer zijn lees je in dit kerstweekendweerbericht.

Deze vrijdag start rustig. Wel kan het van tijd tot tijd motregenen en in het noorden is het mistig. Eind van de ochtend en vanmiddag trekt een regengebied over het land en wordt het een natte boel. Alles over het weer van vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zaterdag vaak droog en zacht

Zaterdagochtend kan hier een daar een beetje regen vallen, maar in de middag blijft het op de meeste plaatsen droog. Met ongeveer 11 graden is het prima weer om nog wat last-minute kerstinkopen te doen. Wel staat er een matige zuidwestenwind.

Ook tijdens kerstavond is het op veruit de meeste plaatsen droog en de temperatuur ligt rond 20:00 uur tussen 6 en 9 graden. Daarmee is het prima weer voor een avondwandeling na het kerstdiner.

Regen op eerste kerstdag

Zondagochtend start op veel plaatsen droog. Vanuit het zuidwesten nadert een regengebied en waarschijnlijk trekt deze in de middag en avond over het land.

Met 9 graden op de Waddeneilanden tot 12 graden in het zuiden van het land is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur eind december rond een graad of 6. Van een datum-warmterecord zal echter geen sprake zijn. In 2015 werd het met kerst 14 graden.

Tweede kerstdag iets beter weer

Maandag blijft het zeker niet droog. Het is bewolkt en vooral midden op de dag komen in het hele land buien voor. In de loop van de middag kan de buiigheid afnemen en dan stijgt de kans op wat zon. Met 8 tot 10 graden is het een fractie kouder dan zondag, maar nog altijd zacht voor de tijd van het jaar.

Na kerst aanhoudend zacht en wisselvallig

Dinsdag komt de temperatuur met 6 tot 8 graden nog iets lager uit, maar deze trend zet niet door. De rest van het jaar komt de middagtemperatuur waarschijnlijk uit tussen 7 en 11 graden. De wind zit voorlopig in de zuidwesthoek en het weerbeeld blijft wisselvallig.

Dit weekendweer is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven