Winterweer in de Alpen op komst!

23 november 2021, 15:00

Winterweer is de komende dagen weer van de partij in de Alpen waarbij er sneeuw tot in de dalen gaat vallen. Ook dichterbij huis wordt sneeuw verwacht in de middelgebergtes. Wintersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen! In deze wintersportverwachting lees je hoeveel sneeuw wordt verwacht.

Op de hoogte blijven van het laatste wintersportnieuws? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Grijs en grauw in de dalen

Voordat het in de Alpen weer flink gaat sneeuwen is het eerst nog droog en vrij zonnig. Wie ’s ochtends in het dal naar buiten kijkt, kan toch bedrogen uitkomen. Er zijn namelijk meerdere dalen waar hardnekkige bewolking voorkomt die als een deken over het dal blijft hangen. Vooral hogerop in de bergen kan de zon wel voluit schijnen en is het woensdag echt ‘Kaiserwetter’. Het is even kort en krachtig genieten van de zonnestralen op de pistes, want lang gaat dit rustige weertype niet aanhouden.

Wintersport - Westendorf - Bewolking in de dalen

Vanaf 1800 meter heb je uitzicht over het wolkendek in de dalen, zoals hier in de Kitzbüheler Alpen.

De volle laag: sneeuw vanuit het zuiden én noorden

De komende dagen zorgen gebieden met neerslag uit zuidelijke en noordelijke richting voor een sneeuwdump in de Alpenlanden. Woensdagavond komt een einde aan het rustige weer wanneer de eerste wisselvalligheid vanuit het zuiden koers zet richting de Alpen. De sneeuwgrens komt dan op ongeveer 1500 meter te liggen. De Franse Alpen bijten het spits af en de neerslag trekt vervolgens donderdag en vrijdag verder over Zwitserland en Oostenrijk. Tot het weekend valt in de zuidelijke helft van de bergkam boven 1500 meter tussen 15 en 30 centimeter verse sneeuw. Op de hoogste toppen zijn uitschieters naar 50 centimeter mogelijk!

Tijdens het weekend draait de wind en een noordelijke stroming is dan verantwoordelijk voor de aanvoer kan koudere lucht en neerslag. Door deze ‘Nordstau’ krijgt nu de noordkant van de Alpen met 10 tot 30 centimeter sneeuw te maken. Door de temperatuurdaling gaat ook de sneeuwvalgrens flink onderuit.

Winterwonderland in de dalen

In Zuid-Duitsland en Oostenrijk daalt de sneeuwgrens naar 800 tot 1000 meter. De dalen zullen dan ook wit gaat kleuren! In de Zwitserse en Franse Alpen wordt tijdens het weekend weinig neerslag meer verwacht en blijven de dalen overwegend groen.

Zwarte Woud - Feldberg - Wintersport

In het Sauerland en in de Ardennen kan ook een dun sneeuwdek ontstaan. Foto: Adobe Stock / Ipsimus

Ook sneeuw dichterbij huis

Met de aanvoer van koudere lucht vanuit het noorden wordt niet alleen in de Alpen sneeuw verwacht. Ook in het Sauerland en in de Ardennen nemen de sneeuwvalkansen flink toe. Er is wel wat onzekerheid wat betreft de hoeveelheid sneeuw en de sneeuwvalgrens. Over het algemeen wordt voor deze regio’s tussen 2 en 10 centimeter sneeuw verwacht. De sneeuwvalgrens ligt daarbij tussen 300 en 600 meter, maar mocht het wat kouder uitpakken kan deze grens nog wat lager komen te liggen. Kortom: de komende tijd genoeg actie wat betreft winterweer!

Hoofdfoto: Adobe Stock / Nikolai Sorokin

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black