Uitzonderlijk zacht vandaag: 12 tot 16 graden

08 februari 2019, 13:15

Ochtendrood-water-in-de-sloot-Tonny-Morsink-1280x600

Het wordt vandaag mogelijk de warmste 23 november ooit gemeten. Het warmterecord in De Bilt staat op 14,6 graden (gemeten in 1984) en kan aan het einde van de ochtend of begin van de middag gebroken worden. Volgens ons Weeronline model wordt het 14 à 15 graden. In Limburg wordt het zelfs 16 graden! Lekker weer is het daarbij niet, want er staat een stevige zuidwester en er zijn perioden met regen. Komende dagen daalt de temperatuur flink. In het weekend is het buiig en guur met maxima rond 7 graden en kans op hagel.

De zachte lucht wordt met een stevige zuiden- tot zuidwestenwind vanaf de Atlantische Oceaan naar ons land geblazen. Aan zee en op IJsselmeer waait het vanochtend zelfs hard tot stormachtig (7-8 Bft.) en vooral in Noord-Holland, op Texel en op Vlieland is kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. Elders aan zee zijn windstoten tot circa 80 km/uur mogelijk. Vanmiddag neemt de wind af en draait dan naar het westen. Vanavond zwelt de wind in het noordelijk kustgebied opnieuw aan naar hard, windkracht 7.

Warmterecords in de regen

Op een dag waarop mogelijk warmterecords sneuvelen zou je lekker weer verwachten, maar dat is dit keer niet het geval. De wind is spelbreker en er trekt vanochtend ook een gebied met veel bewolking en regen over het land. Buiten het gebied om kan de zon wel even schijnen. In de middag volgt een buiengebied. Na de passage van deze buien wordt het droog en klaart het breed op. In het westen lukt dit zeer waarschijnlijk nog voor zonsondergang.

Ondanks het onstuimige herfstweer wordt het 12-13 graden op de Wadden, 14 in het westen, 15 in het binnenland en 16 in het oosten van Brabant en in Limburg. Dit komt dicht in de buurt van het landelijke warmterecord voor 23 november; 16,5 graden in 2014 te Maastricht. Op geen enkel weerstation werd op 23 november een hogere temperatuur gemeten. Het officiële record in De Bilt staat op 14,6 graden gemeten in 1984. De kans dat dit record vandaag gebroken wordt bedraagt 50%. De hoogste waarden worden aan het einde van de ochtend of in het begin van de middag gemeten. Tijdens en na de passage van de buienlijn koelt het af.

Guur herfstweer in het weekend: gevoelstemperatuur rond nul en hagelbuien

Morgen ligt de middagtemperatuur op 8 graden in het noorden, 9 in het midden en 10 graden in Limburg. Daarmee is het nog altijd zachter dan gebruikelijk. Er is veel bewolking en er valt van tijd tot tijd regen. ’s Middags kan het in de kustprovincies af en toe opklaren. De wind houdt zich redelijk op de vlakte.

In het weekend trekken talrijke buien over het land. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. Tussen de buien door schijnt soms de zon. De maxima komen uit rond 7 graden en dat is normaal voor eind november. Een stevige westelijke wind maakt het guur en veroorzaakt gevoelstemperaturen rond het vriespunt.

Natte sneeuw in de Limburgse heuvels?

In de nacht van zaterdag op zondag koelt het in het binnenland tijdens opklaringen af tot dicht bij het vriespunt. Aan zee blijft het onder invloed van talrijke buien 3-5 graden. Enkele buien trekken verder landinwaarts. Mocht een stevige bui doordringen tot Zuid-Limburg dan kan dit in de heuvels natte sneeuw opleveren.

Volgende week blijft het guur herfstweer met regelmatig buien, vrij veel wind en maxima van 4-7 graden. In de nachten kan de temperatuur landinwaarts dalen tot rond het vriespunt en is kans op lokale gladheid.

Foto: Tonny Morsink

Je inkt weer op? Voor je cartridges kan je extra voordelig bij InkOutlet terecht dankzij onze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black