Staatsbosbeheer: buiten natuurgebieden ook brandmaatregelen

23 januari 2023, 16:06

Grote heidebrand in 2022. Foto: ANP REMKO DE WAAL

Ook buiten natuurgebieden moeten er maatregelen komen om natuurbranden te voorkomen en te bestrijden, zegt Staatsbosbeheer. De dienst noemt bijvoorbeeld het plaatsen van waterputten aan randen van natuurgebieden. Ook een hoger grondwaterpeil zou helpen om verdroging van de natuur tegen te gaan.

Dat zegt Staatsbosbeheer in reactie op het rapport over natuurbranden van experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en andere kenniscentra. Het risico op natuurbranden in Nederland neemt toe door meer langere droge periodes de afgelopen jaren, onderschrijft Staatsbosbeheer het rapport. Volgens Staatsbosbeheer zijn natuurbranden "een belangrijk thema de komende jaren". Met name "trage en onbeheersbare" branden zijn gevaarlijk. "Dan gaan alle wortels en de zaden die net onder de grond liggen ook dood. Dat zorgt voor veel meer schade aan de natuur", zegt de dienst.

Staatsbosbeheer neemt al jaren maatregelen tegen natuurbranden, zoals het plaatsen van minder brandbare loofbomen in naaldbossen. Die maatregelen moeten wel overeenkomen met gestelde doelen voor een natuurgebied. Zo ligt in sommige gebieden dood hout, omdat dat goed is voor de biodiversiteit. Het kan echter ook vlam vatten, maar volgens de woordvoerder is besproeien, weghalen of terugleggen te veel werk. Een hoger grondwaterpeil in droge gebieden is het belangrijkste, aldus de zegsman, omdat dan meer water in de grond vastgehouden kan worden.

Grote impact

Natuurbranden ontwikkelen zich volgens de experts vaker tot "branden die niet meer geblust kunnen worden". Die stoppen pas als er geen bomen en planten meer zijn om te verbranden. De deskundigen voorzien een "grote impact op gezondheid, welzijn, natuur en economie." Daarom moet het brandweersysteem worden aangepast, omdat dit zich nog met name richt op gebouwbranden, menen de experts. Liefst zien ze een 'nationaal actieplan' om hier beter op voorbereid te zijn.

De schaal waarop natuurbranden in Nederland voorkomen, is volgens Staatsbosbeheer wel anders ten opzichte van bijvoorbeeld recente branden in Zuid-Europa. "Daar zijn veel grotere naaldbossen, die gevoeliger zijn voor brand. Bovendien lopen er minder wegen en paden doorheen, waardoor brandweerauto’s minder makkelijk de brand kunnen benaderen", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Ook dierenbescherming bezorgd over toename natuurbranden

Het toenemende aantal natuurbranden door klimaatverandering heeft ook grote gevolgen voor dieren. De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de bevindingen van wetenschappers die hierover een rapport hebben uitgebracht. "Dit is voor de dieren geen goed nieuws", zegt een woordvoerder.

De Dierenbescherming neemt deel aan overleggen met faunabeheerders en wil het rapport hier volgens de zegsman zeker ter sprake brengen. "Dit onderzoek baart ons absoluut zorgen. Het betekent dat het met de natuur in Nederland niet goed is gesteld."

Volgens de woordvoerder is de laatste jaren al te zien dat het extreme weer van invloed is op het welzijn van dieren in het wild, zoals herten en zwijnen. "Vennetjes, slootjes en meertjes staan steeds vaker op het punt van uitdroging, de ruimte voor dieren wordt spaarzamer. En bij een grote fik wordt die ruimte alleen maar minder."

In het rapport dat maandag verscheen, schrijven experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra dat natuurbranden zich vaker zullen ontwikkelen tot branden die niet meer geblust kunnen worden. Ze stoppen pas als er geen brandstof - zoals bomen en planten - meer is. Het brandweersysteem, dat nu nog vooral is ingericht om te reageren op gebouwbranden, moet wat de experts betreft op de toenemende natuurbranden worden aangepast

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black