Weekverwachting: van rustig en grijs naar wind en regen

23 januari 2022, 19:10

Weekverwachting
Met de step op pad op een grijze en bewolkte winterdag. Foto: Ton Wesselius

Net als in het afgelopen weekend ziet het weerbeeld er tot halverwege de week rustig en overwegend grijs uit. Vanaf donderdag gaat het weerbeeld veranderen. De wind neemt sterk in kracht toe en bovendien valt af en toe regen. Gelukkig breekt ook de zon dan af en toe door. De details lees je in deze weekverwachting.

De eerste dagen van de week is het rustig en grijs winterweer. Doordat het nauwelijks waait ontstaat in de nacht op uitgebreide schaal nevel en mist. De mist kan maandag en dinsdag regionaal hardnekkig zijn of overgaan in laaghangende bewolking. De mistkansen zijn in het zuiden van het land groter dan in het noorden.

De temperatuur daalt in de nacht naar waarden rond of onder het vriespunt, in de middag wordt het maximaal 4 tot 6 graden. Voor eind januari zijn dit hele gebruikelijke temperaturen. De dikke winterjas, een sjaal en handschoenen zijn aan te raden als je naar buiten gaat. Doordat het nauwelijks waait is het niet extra koud.

Door het stabiele winterweer is kans op hinderlijke houtrook.

Aan zee levert de wind ook hoge golven op. Foto: Anneke van den Dries.
Aan zee levert de wind ook hoge golven op. Foto: Anneke van den Dries.

Foto: Anneke van den Dries

Toenemende wisselvalligheid

In de tweede helft van de week verandert het weerbeeld. Vanuit het noorden trekt donderdag een gebied met regen over het land en is het enkele uren nat. Later op de dag klaart het vanuit het noorden op en breekt de zon door. De noordwestenwind neemt in kracht toe en de temperatuur loopt op naar 7 graden.

Vrijdag en in het weekend neemt de wisselvalligheid verder toe. Dagelijks valt regen en ook de westen- tot zuidwestenwind neemt in kracht toe. Met die wind wordt zachtere lucht aangevoerd. De nachtelijke vorst verdwijnt en overdag is het 8 of 9 graden. De details voor het weer deze week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ton Wesselius

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weekverwachting-nieuws

Meer Weekverwachting-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black