Weeronline
Weeronline
  22 jan 2015

  Eerste officiële ijsdag, morgen IJZEL

  Aangemaakt: 23 jan 2015, 14:41 uur

  Het is vandaag de eerste dag sinds 11 maart 2013 waarop de temperatuur in De Bilt onder het vriespunt blijft. Dit noemen we een ‘officiële ijsdag’. Vannacht en morgenochtend volgt vanuit het westen een dooiaanval, waarbij het tijdelijk zeer glad kan worden door sneeuwval of IJZEL.

  Niet overal de hele dag vorst

  In het zuiden van het land was het aan het begin van de nacht nog boven nul en is er dus geen sprake van een ijsdag, hoewel het juist overdag wel vroor. In het westen is de temperatuur juist vanochtend onder invloed van de schijnende winterzon opgelopen tot boven het vriespunt. In het midden en oosten vriest het ook vanmiddag nog op grote schaal.

  Vannacht en zaterdagochtend grote kans op gladheid door IJZEL en sneeuw

  Na de serie koude dagen met vrijwel dag en nacht vorst zit er flink wat kou in de bodem. Vannacht dringt een storing met zachtere lucht zich op vanuit het westen. Vannacht en morgen vroeg in de ochtend valt in het westen neerslag in verschillende samenstellingen van regen, natte sneeuw en of IJZEL. Er is aanvankelijk grote kans op gladheid, doordat de neerslag valt op een bevroren ondergrond.

  Gedurende de ochtend gaat deze winterse neerslag in het westen al snel over in regen en zullen de gladheidsproblemen daar geleidelijk afnemen. Het neerslaggebied trekt oostwaarts en in het binnenland stijgt de kans op droge sneeuw. In het oosten kan zomaar enkele centimeters sneeuw vallen, maar ook daar gaan deze winterse perikelen uiteindelijk over in een nattere variant met ook daar kans op tijdelijke IJZEL. In de middag zijn de gladheidsproblemen voorbij en breekt vanuit het noordwesten af en toe de zon door.

  Laatste ijsdag was 11 maart 2013

  Vorig jaar en ook de gehele vorige winter kwam het niet tot een ijsdag in De Bilt. De laatste ijsdag viel twee winters geleden; namelijk op 11 maart 2013. Toen bleef de temperatuur steken op -1,2 graden. Overigens was de winter van 2012-2013 ook in januari behoorlijk koud. In de periode 14-25 januari 2013 hadden we 12 ijsdagen op rij!

  Vorige maand wel al een regionale ijsdag

  In het (noord)oosten van het land kwam het niet zo lang geleden nog wel tot een ijsdag. Op 3 december 2014 noteerden Enschede (Overijssel), Hoogeveen (Drenthe) en Nieuw Beerta (Groningen) ijsdagen. In De Bilt werd het deze dag +1,0 graden.

  Door: Johnny Willemsen