Weekendweer: zondag doet zijn naam eer aan

22 september 2023, 07:16

Goed nieuws voor liefhebbers van zonnig weer. Gedurende het weekend schakelen we over op een droog en zonnig weertype. Het weer voor beide weekenddagen in detail lees je in dit weekendweerbericht.

Vandaag is het wisselend bewolkt en trekken buien over het land. De kustgebieden hebben meer en fellere buien dan het binnenland. Lokaal kan het onweren. Ook de wind kan, vooral aan zee, soms flink uithalen. Alles over het weer deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag een aantal buien

Ook op de eerste dag van het weekend trekken buien over het land. De buien zijn talrijker in het noorden dan in het zuiden. In de loop van de middag neemt de buienkans vanuit het zuidwesten af en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt 17 of 18 graden bij een matige westenwind.

Heb je buitenactiviteiten gepland, bijvoorbeeld vanwege Burendag, en kan je ze nog aanpassen? Dan is laat in de middag en in de vroeg avond zeer waarschijnlijk een stuk beter dan in de ochtend en het begin van de middag.

Frisse nacht

Zaterdagavond klaart het breed op en halverwege de avond is het 11 tot 14 graden. Wie een nacht op stap gaat kan een warme jas goed gebruiken, want in de nacht daalt het kwik naar waarden tussen 6 en 10 graden. Boven weilanden en sloten kan regionaal mist ontstaan.

Zonnige zondag

Zondag begint mogelijk met hier en daar mistbanken. Een paar uur naar zonsopkomst zijn deze mistbanken verdwenen en de rest van de dag verloopt overal droog en flink zonnig. Er trekken wel een paar velden sluierbewolking over, maar hier schijnt de zon gewoon doorheen. Vooral in Noord-Nederland ontstaan ook enkele stapelwolken. Tot een bui komt het niet.

Bij een zwakke tot hooguit matige zuidenwind wordt het op de meeste plaatsen ongeveer 20 graden. Op de Waddeneilanden wordt het 18 of 19 graden en in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg stijgt het kwik op veel plaatsen naar 21 graden. Hiermee is het een heerlijke dag voor buitenactiviteiten zoals een lange wandeling, een fietstocht of tuinieren.

Mocht je dit afgelopen weken nog niet hebben gedaan dan is zondagmiddag ideaal om de beukenhaag te snoeien.

Na het weekend: volop nazomerweer!

Vanaf maandag wordt het nog enkele graden warmer met op de meeste plaatsen maxima tussen 20 en 23 graden. Mogelijk stijgt het kwik lokaal zelfs een keer tot 25 graden. Het weerbeeld is de eerste dagen van de week droog en vaak behoorlijk zonnig. Na woensdag neemt het aandeel wolken en ook de neerslagkans wel iets toe.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black