Uitzonderlijke natuurbranden teisteren Siberië en westen Verenigde Staten

22 juli 2021, 14:00

Op dit moment teisteren natuurbranden het westen van de Verenigde Staten en het noordoosten van Siberië. De branden zijn het gevolg van extreme hitte en droogte en veroorzaken luchtverontreiniging.

Het noordoosten van Siberië en het westen van de Verenigde Staten hebben te maken met natuurbranden. Vooral de staat Oregon is zwaar getroffen en duizenden huishoudens zijn geëvacueerd. De afgelopen tijd heeft het nauwelijks geregend en is het snikheet geweest. Dit zijn de juiste ingrediënten voor het ontstaan van natuurbranden. Vooral Siberië is slecht te bereiken, waardoor het vaak even duurt voordat de branden hier zijn geblust.

Ongezonde lucht

De vele natuurbranden zorgen vooral voor veel rook. Door de aanwezige wind heeft niet alleen de nabije omgeving last van de rook, maar zelfs in de stad New York is de rook te zien. De rook zorgt voor een sterke afname van luchtkwaliteit. Ook de stad Jakoetsk heeft te maken met rook vanuit Siberië, maar hier trekken de komende dagen buien over, waardoor de rook dan verdwijnt.

Komende dagen blijft kans op branden

In de staat Nevada loopt het kwik de komende dagen op tot 40 graden en regen staat niet op het programma, waardoor de kans op natuurbranden blijft bestaan. De branden in de Verenigde Staten zijn zo hevig als normaal in augustus en september. Het hoogseizoen is nog niet eens bereikt, waardoor het ergste nog moet komen. In de omgeving van Jakoetsk staan wel buien op het programma, waardoor een deel van de bosbranden hier wordt gedoofd.

Hoofdfoto: AdobeStock / Serhii

Door: Floris Lafeber

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black