Droogte nog geen bedreiging voor Franse oogst

22 mei 2023, 15:00

Foto: EPA / ANP / SEBASTIEN NOGIER

De lage grondwaterstand in Frankrijk levert vooralsnog geen problemen op voor gewassen, zoals granen. Dat zei de Franse minister van Landbouw Marc Fesneau maandag bij de radiozender Sud Radio.

"Het grondwaterpeil is laag, maar aangezien het heeft geregend, is het niet nodig om te irrigeren", aldus Fesneau. "Tot dusver zijn er geen grote problemen, vooral niet voor granen die eind juni, begin juli worden geoogst."

Na een droge winter is het grondwaterpeil in het grootste deel van Frankrijk, dat voorheen voor meer dan twee derde onder het gemiddelde stond, inmiddels weer wat hersteld. Dat meldde de Franse geologische dienst BRGM vorige week. Toch blijft de situatie in het zuiden van Frankrijk nog zorgwekkend.

Lees hier wat voor weer je de komende tijd in Frankrijk kan verwachten

Dat kampt met een historische droogte. Om te voorkomen dat er te veel water wordt verbruikt heeft het Zuid-Franse departement Pyrénées-Orientales bijvoorbeeld sinds begin deze maand een verbod op de verkoop van privézwembaden ingesteld. Ook geldt er een verbod op het sproeien van tuinen en het wassen van de auto. In het departement was het sinds 1959 niet zo droog. Door de droogte heeft het zuiden van Frankrijk ook te maken met ernstige bosbranden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black