Dit wordt het weer tijdens de week van de avondvierdaagse

22 mei 2023, 14:45

Tijd voor veel kinderen om te wandelen tijdens deze week van de avondvierdaagse. Foto: Adobe Stock / famveldman

De avondvierdaagse is een wandelfeest voor jong en oud en jaarlijks worden veel wandeltochten georganiseerd. De meeste avondvierdaagsen vinden plaats in de week van de avondvierdaagse en die gaat vandaag van start. Wij vertellen jou wat voor weer de lopers deze week kunnen verwachten.

De meeste avondvierdaagse starten om 18.00 uur. Voor de lopers die vandaag van start gaan kan het wat broeierig aanvoelen. Het is vandaag namelijk een warme en vochtige dag. We hebben vandaag dan ook de eerste lokale zomerse dag van het jaar gehaald. In Hupsel steeg de temperatuur om 13:50 naar 25,0 graden.

Ook tijdens het startsignaal is het nog vrij warm met temperaturen die in een groot deel van het land uitkomen tussen 18 en 24 graden. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan het dan vrij benauwd aanvoelen. Alleen vlak aan zee is het een stuk frisser. Wel blijft het op de meeste plekken droog. Alleen in het oosten van het land is lokaal een stevige onweersbui mogelijk, al moet je dan wel net pech hebben als die over jouw route trekt.

Aangename temperaturen

Morgen en woensdag krijgen de meeste lopers te maken met vrij aangename omstandigheden. Door een noordenwind wordt koelere lucht aangevoerd waardoor de temperatuur op woensdag- en donderdagavond beduidend lager uitvalt dan vandaag. Van noord naar zuid ligt de temperatuur dan tussen 11 en 16 graden. Een extra jasje, eventueel voor de terugreis naar huis, is dan zeker geen slecht idee. Op beide dagen is het droog en schijnt de zon regelmatig. Al met al schitterende omstandigheden om de 5 of 10 kilometer te lopen!

Lees ook: dit zijn 10 voordelen van wandelen

Droge en zonnige omstandigheden

Ook op de laatste twee werkdagen kunnen de lopers rekenen op perfecte omstandigheden. De temperatuur valt wat hoger uit met doorgaans waardes die in de avonduren uitkomen tussen 13 en 17 graden. De hoogste waardes worden gehaald in het binnenland. De avonden verlopen geheel droog en flink zonnig. Al met al heerlijk wandelweer.

Ondanks dat tijdens de meeste avonden deze week de zon nog flink schijnt is insmeren niet nodig. In de avonduren staat de zon zo laag aan de horizon dat je niet meer kunt verbranden. De zonkracht is dan slechts 1-2, terwijl in de eerste helft van de middag zonkracht 6 wordt gehaald.

Lees ook: wanneer kun je verbanden?

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black