Weeronline
Weeronline
  Tropische stormen

  Veel tropische stormen rond de Atlantische Oceaan verwacht

  Aangemaakt: 22 mei, 13:58 uur

  Amerikaanse meteorologen verwachten dat er in dit Atlantische orkaanseizoen tussen de dertien en negentien tropische stormen komen. Dat heeft het Climate Prediction Center van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gezegd. Het gaat dan om systemen die zo sterk zijn dat ze een naam krijgen.

  Lees ook: Athur eerste tropische storm met naam dit jaar in de VS.

  NOAA-voorspellers schatten dat drie tot zes grote orkanen met windsnelheden van ten minste 179 kilometer per uur kunnen ontstaan. In de afgelopen twee jaar zijn er bovengemiddeld veel tropische stormen genoemd. Vorig jaar waren het er achttien en in 2018 vijftien.

  “We denken dat dit een bovengemiddeld seizoen zal worden”, zegt Gerry Bell, hoofd van het Climate Prediction Center, tegen Reuters. Volgens hem bevindt de Atlantische Oceaan zich in een warme cyclus met een multidecadaal patroon dat sinds 1995 het weer boven het oceaanwater domineert.

  El Niño

  De bevindingen van NOAA komen overeen met recente academische en particuliere prognoses. Bovengemiddelde oceaanoppervlaktetemperaturen in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico en een afwezigheid van El Niño-winden op hoog niveau die stormen verzwakken voorspellen een actiever seizoen, aldus onderzoekers.

  Ongeveer de helft van de stormen van dit jaar kunnen orkaansterkte bereiken, met windsnelheden van minstens 179 kilometer per uur.

  Het seizoen begint formeel op 1 juni en eindigt op 30 november. Het seizoen 2020 begon iets vroeger met de tropische storm Arthur.

  Foto: EPA

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP