Dit weer kan je verwachten in de eerste week van de meivakantie

22 april 2021, 07:44

Vakantieweer
zon, bollenvelden, Foto: Rob Jongerhuis

April is tot nu toe een koude maand en ook tijdens de eerste week van de meivakantie lijkt het nog niet echt veel warmer te worden. Wel blijft het een groot deel van de week droog met pas later in de week kans op enkele buien. In het weekend is het 10-15 graden en ook volgende week wordt het niet of nauwelijks warmer.

De officiële meivakantie is van 1 tot en met 9 mei, maar scholen mogen zelf bepalen of ze daar een week voor of een week achter plakken. Omdat het volgende week ook Koningsdag is, kiezen veel scholen ook volgende week voor een vrije week. Net als vorig jaar verloopt de meivakantie toch anders dan andere jaren en het is dan wel fijn als het lekker weer is.

Lees ook: de verwachting voor Koningsdag

Aanhoudende noordenwind

De wind waait deze maand vaak uit het koude noorden en ook in de laatste week van april lijkt daar geen verandering in te komen. De temperaturen zijn dan ook niet echt hoog met in het weekend maxima van 9 tot 11 in het noorden en 13 tot 15 graden in Zuid-Nederland. Volgende week wordt het dagelijks 10 tot 14 graden. In het zuidoosten kan het op een zonnige middag een keer 15 of 16 graden worden. Middagtemperaturen van 14 tot 18 graden zijn heel gebruikelijk in de laatste fase van april. Doordat de krachtige aprilzon dagelijks vaak schijnt, voelt het in de zon en uit de wind lenteachtig warm aan.

Zonkracht 5, smeer je goed in

De zon is al behoorlijk krachtig en dit weekend kunnen we zonkracht 5 verwachten. De onbeschermde huid kan dan ook na 20 minuten verbranden. Bij zonkracht 3 tot 4 raden we al aan om jezelf in te smeren, maar vanaf zonkracht 5 (of hoger) moet je net wat meer opletten.

Alles over zonkracht lees je hier

Foto: Rob Jongerhuis

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven