Weeronline
Weeronline

  Onweersbuien met Saharazand op komst

  Aangemaakt: 22 apr 2018, 06:20 uur

  Een bijzonder zonnige en warme lenteperiode wordt vandaag afgesloten met enkele felle onweersbuien. De buien worden in de tweede helft van de middag vooral in het oosten verwacht. Het westen heeft slechts een geringe kans op onweer. Er is kans op hagel van 2 cm en zware windstoten rond 75 km/u. Ook kan veel neerslag in korte tijd vallen. Een zuidelijke stroming voert niet alleen warme lucht aan, maar ook Saharazand. Met de buien kan dit stof naar beneden komen en zullen auto’s en ramen opnieuw vies worden.

  Op grote hoogte staat vandaag een zuidelijke stroming. Vanuit Marokko, via Spanje en Frankrijk, wordt een flinke wolk Saharastof aangevoerd. De hoogste concentratie bevindt zich aan het eind van de middag boven ons land. Met de zuidelijke stroming wordt bijzonder warme lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 20-21 graden op de Wadden, 22-25 in de kustprovincies en zo’n 26 graden in het midden, zuiden en oosten. In Limburg en Noord-Brabant kan het zelfs 27 à 28 graden worden!

  Vanuit Marokko wordt met een zuidelijke stroming Saharastof aangevoerd.

  Buien met Saharazand

  Vanochtend is er een mix van wolkenvelden en zon. Vanuit het zuidwesten trekken enkele lichte buien over het land. Na een bui kan wat stof achterblijven op onder andere auto’s en ruiten. Deze buien verlaten ons land aan het begin van de middag en dan schijnt de zon flink.

  In het binnenland, waar de temperatuur snel richting 25 graden stijgt, ontstaan grote stapelwolken. Halverwege de middag ontstaat mogelijk boven de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe of de Brabantse zandgronden de eerste regen- of onweersbui. In de tweede helft van de middag ontstaan in het (noord)oosten fellere buien. De buien zijn lokaal, maar kunnen wel gepaard gaan met onweer, hagel en zware windstoten van 75 km/u. De zwaarste buien zijn voor Duitsland bestemd.

  Wie in het oosten buitenactiviteiten heeft gepland moet dus tweede helft van de middag en begin van de avond de lucht en de neerslagradar goed in de gaten houden. Uitgerekend op dat moment bevindt zich ook de grootste concentratie Saharazand in de lucht. Het stof komt bij de buien naar beneden. Dit geldt ook voor vannacht, als vanuit het zuidwesten enkele lichte buien over het land trekken.

  Morgen weer schone en frisse lucht

  Morgen verlaat zowel de warme lucht als het Saharazand ons land. We schakelen over naar normaal aprilweer. Een stevige (zuid)westenwind blaast beduidend frissere lucht ons land binnen. De temperatuur stijgt naar 13-14 graden aan zee en 15-18 graden in het binnenland. Voor het eerst na tweeënhalve week liggen de temperaturen op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld ziet er niet slecht uit. Vooral in de kustprovincies schijnt de zon van tijd tot tijd en is het droog. In het binnenland ontstaan veel stapelwolken en in het oosten is kans op een bui.

  De rest van de week is het wisselvallig en waait het soms stevig. Waarschijnlijk valt in het noorden vaker regen dan in het zuiden. De temperatuur daalt nog een beetje en ligt vanaf donderdag tussen 12 en 15 graden. Koningsdag verloopt daarmee aan de frisse kant. De zon schijnt af en toe en er ontstaan veel stapelwolken. Vooral in het binnenland zijn de stapelwolken groter en kunnen een paar buien ontstaan. De paraplu moet dus bij de hand worden gehouden, maar het grootste deel van de tijd is het droog.

  Dan maar binnen spelen! Dankzij onze unieke HEMA aanbiedingen en kortingscodes shop je de leukste spullen nu goedkoper!

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jordi Huirne