Meer regen voor Brazilië, dodental stortbuien stijgt naar 46

22 februari 2023, 11:30

Reddingswerkzaamheden in Sao Sebastiao na hevige overstromingen. Foto: ANP/EPA/Sebastiao Moreira

In de Braziliaanse stad Sao Sebastiao wordt de komende dagen nog meer regen verwacht. Het zuidoosten van de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo kreeg in het weekend te maken met extreme regenval: als gevolg hiervan zijn is het dodental inmiddels opgelopen tot 46.

Volgens de autoriteiten van Sao Sebastiao wordt er tot vrijdag nog eens 200 millimeter regen voorspeld in de regio. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor risico's op meer aardverschuivingen en overstromingen. Kuststeden in het zuidoosten van Brazilië kregen in het weekend hier al mee te maken toen er meer dan 600 millimeter viel, wat volgens de Braziliaanse regering het hoogste gecumuleerde cijfer ooit in Brazilië is, schrijft persbureau Reuters. Ter vergelijking: dat is bijna net zoveel als wat er in een heel jaar valt in het zuidoosten van ons land.

46 mensen kwamen om als gevolg van de stortbuien, waarvan er 45 doden in Sao Sebastiao. Vanwege de carnavalsvakantie trokken veel mensen naar de Braziliaanse stranden, waardoor er meer dodelijke slachtoffers vielen. In verschillende steden is het carnaval afgelast. Bijna 2.500 mensen zijn nog steeds ontheemd of dakloos, aldus de autoriteiten van de deelstaat Sao Paulo. De reddingswerkzaamheden gaan nog door en vanaf donderdag kunnen slachtoffers terecht in een noodhospitaal.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black