IJskoude voorjaarsvakantie

13 februari 2019, 10:46

Koude-winter-wandeling-1280x600

Precies tijdens de voorjaarsvakantie in Midden- en Noord-Nederland breekt een ijskoude winterperiode aan. Het is perfect weer om de schaatsen onder te binden en veel ijsbanen zullen door de vrieskou vanaf zondag al hun deuren openen. Schaatsen op grote plassen en vaarten is voorlopig nog erg riskant. Door de stevige wind ontstaan gemakkelijk wakken en dunne plekken in het ijs.

Wie zich volgende week op het ijs waagt doet er goed aan zich warm aan te kleden. Er staat een ijskoude oosten- tot noordoostenwind en daarmee ligt de gevoelstemperatuur overdag tussen -6 en -10 graden! De middagtemperatuur komt maandag, dinsdag en woensdag op veel plaatsen rond het vriespunt uit. In het zuidwesten dooit het een graadje, maar in de oostelijke helft van het land zou de temperatuur zelfs overdag onder het vriespunt kunnen blijven. Zulke zogenaamde ijsdagen hebben we zo laat in het winterseizoen sinds 2013 niet meer gehad. Daarbij waait het overwegend matig. Wel is het prima weer met veel zon en enkele wolkenvelden. In het uiterste noorden en op de Wadden is kans op een sneeuwbuitje.

’s Nachts en in de vroege ochtend is het ijskoud met -8 tot -11 graden. Langs de Zeeuwse wateren en op de Wadden is het -4 tot -7 graden. Door de schrale wind is het voor het gevoel -10 tot -15 graden!

Lekker weer om erop uit te trekken

Ondanks de lage gevoelstemperaturen is het prima weer om buiten bezig te zijn. Niet alleen is het prima schaatsweer, ook zijn de weercondities bijvoorbeeld perfect voor een stevige wandeling. Het wandelweercijfer is over het algemeen een 8. Ook liefhebbers van een koude hardloopronde kunnen hun hart ophalen met de lage temperaturen en veel zonneschijn.

Wie een beschut plekje weet te vinden kan genieten van de krachtige voorjaarszon. Uit de wind en in de zon is het een stuk minder koud.

Extreem koud en vrij zonnig in wintersportgebieden

Wie deze voorjaarsvakantie afreist naar de wintersportgebieden moet zich voorbereiden op ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn hard nodig! Daarbij staat vooral in Tsjechië en Duitsland een ijskoude wind. Het is zonnig en droog, maar de middagtemperatuur ligt vanaf het weekend rond of onder -10 graden. Op de Tsjechische pistes is het voor het gevoel -25 tot -30 graden! In de Alpen is het overdag iets minder koud, maar vriest het ’s nachts zeer streng. Soms valt wat sneeuw.

Dan maar binnen blijven! Shop de leukste must-haves nu bij Coolblue en profiteer van kortingen dankzij onze unieke acties!

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black