Zware storm op komst: windkracht 10!

07 februari 2019, 14:38

Storm-op-komst-1280x600

Aan zee gaat het morgenmiddag en -avond stormen. Aan de westkust van Noord-Holland en het noorden van de kust van Zuid-Holland komt een zware westerstorm te staan, windkracht 10! Kortstondig kan zelfs windkracht 11 gemeten worden en treden zeer zware windstoten van 110-130 km/uur op. Elders in het westen en noorden bereiken de windstoten snelheden van 100-120 km/uur en in het binnenland van 75-100 km/uur. De windpiek valt tijdens de avondspits met als gevolg grote hinder voor het verkeer.

In Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en op de Waddeneilanden kan op grote schaal stormschade ontstaan, maar ook elders in het land is schade door zware windstoten mogelijk. Bomen kunnen omwaaien en er kan schade ontstaan aan gebouwen. De zwaarste windstoten treden op tijdens buien die eind van de middag en begin van de avond over het land trekken.

Grote overlast verwacht voor wegverkeer, treinen, luchtvaart en schepen

De meteorologen van Weeronline waarschuwen om donderdagmiddag en tijdens de avondspits in het westen, noorden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg. De windstoten kunnen hier extra zwaar uitpakken, door wind over water.

Ook het treinverkeer kan ontregeld raken door takken of bomen op het spoor en de wind zal ook veel problemen veroorzaken op Schiphol. Diensten van veerponten vallen mogelijk uit door de westerstorm.

Perioden met regen, later losse buien

Donderdagochtend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd flink door. In de middag blijft het in het oosten en zuidoosten tot halverwege de middag regenachtig. Vanuit het noordwesten klaart het lokaal op, maar eind van de middag volgen stevige buien. Het wordt zacht met maximaal 9 graden in het noorden tot 12 in het zuiden, maar door de stormwinden voelt het aan als slechts 2 graden langs de westkust en in het noorden tot 5 in het binnenland.

Donderdag na de avondspits neemt de wind geleidelijk af in kracht, maar rustig wordt het niet. Vrijdag staat er nog een vrij stevige noordwestenwind. Er trekken buien over het land, die in de nacht en ochtend een winters karakter kunnen hebben. Hierbij gaat het vooral om hagel en een klap onweer, maar vooral in het noordoosten en de Limburgse heuvels is ook kans op natte sneeuw. ’s Middags komt tussen de buien door meer ruimte voor de zon. Het wordt 6-8 graden, maar het voelt veel kouder aan dat de thermometer aangeeft met in de ochtend gevoelstemperaturen rond het vriespunt en ’s middags rond een graad of 3.

De verwachting voor carnaval lees je hier.

Carnaval-1280x600

Windkracht 10, dat gaat je parapluutje niet houden! Zorg dus voor een goed regenjack, bij C&A shop je nu goedkoper dankzij onze kortingscode!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black