Hooikoorts onder de kerstboom

22 december 2018, 18:56

Bloeiende-Hazelaar-in-december-1280x600

Door de (zeer) hoge temperaturen in de afgelopen maanden zijn de afgelopen dagen al de eerste hazelaars en elzen in bloei gekomen. Met de aanhoudende hoge temperaturen zullen mensen die gevoelig zijn voor hazelaar- en/of elzenpollen rekening moeten houden met hooikoorts ‘onder de kerstboom’. Zo’n 33 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor pollen van hazelaar en/of els.

Het blijft toch raar ‘hooikoorts in december’, maar de eerste hazelaars en elzensoorten, die hun oorsprong in het buitenland hebben, strekken al hun karakteristiek gele katjes. Bij droog weer kan dan pollen in de lucht komen. De planten reageren op de zeer hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt van oktober tot en met december komt uit op zo’n 8,3°C. Dat is precies twee graden hoger dan het gemiddelde 50 jaar geleden. Er waren maar 5 jaren die een nog hogere temperatuur hadden in deze maanden. De periode oktober tot en met december verliep in 2015 met gemiddeld 9,8 graden het zachtst.

Bloeiende-Hazelaar-in-Wageningen

Bloeiende Hazelaar in Wageningen. Foto: Arnold van Vliet.

Vroeger piek eerste bloeiwaarnemingen hazelaar 15 februari

Het bloeiseizoen van de hazelaar was vorig jaar het vroegste ooit. De piek van de eerste bloeimeldingen kwam toen uit op 26 december 2017. Een halve eeuw geleden was dit 15 februari. De weersverwachting van Weeronline toont voor de komende twee weken aanhoudend hoge temperaturen met maxima van 7-10 graden en minima van 2-5 graden. Normaal is het eind december 4-6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Door het zeer zachte weer kan dit jaar bij de vroegste bloeijaren van de hazelaar gaan horen, maar het record van vorig jaar zal niet gebroken worden. Voor patiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen en hooikoortsmedicijnen gebruiken is het raadzaam om de medicijnen tijdig in huis halen.

Vooral elzenpollen

Uit de tientallen jaren van dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat de pollenconcentratie van hazelaar nooit heel hoog oploopt. De elzenpollenconcentratie kan daarentegen de komende weken uitschieten tot waardes tussen de 100 en 200 pollen per kubieke meter lucht. Het LUMC is een van de twee pollentelstations van Nederland. De pollentellingen zijn te zien op www.lumc.nl/pollen.

De vroege elzenpollenperiode duurt zo’n twee tot drie weken. In februari en maart vindt normaal gesproken het hoofdseizoen van de elzenpollen plaats. Dan bloeien de zwarte en witte elzen in ons land.

Hazelnoot-1280x600

Aanpassen voeding kan kruisreacties voorkomen

Uit onderzoek onder vijfduizend mensen die een allergietest hebben ondergaan blijkt dat zo’n 33 procent allergisch is voor hazelaarpollen en 33 procent voor elzenpollen. 90 procent van deze mensen heeft last van deze beide soorten pollen. Wat veel mensen niet weten is dat een allergie voor els en hazelaar een verhoogde kans geeft op een allergisch reactie op hazelnoot, appel, wortel, selderij, noten, kiwi, meloen, sinaasappel en exotisch fruit. Bij ernstige hooikoortsklachten is het verstandig om dit soort producten te vermijden zo lang pollen in de lucht zweeft.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichtertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University; Letty de Weger, LUMC en Jaco van Wezel, Weeronline.

Op de site van de Natuurkalender kun je waarnemingen van bloeiende elzen en hazelaars doorgeven, t.b.v. onderzoek naar de start van de bloei door de jaren heen.

Hoofdfoto: ANP, Remko de Waal

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook