Kerstdepressie op komst?

08 februari 2019, 10:21

Di_24_Dec_2013_Jannes_Wiersema_007_2800_x_1577-1280x600

Kerst verloopt dit jaar zeer zacht met maxima rond 10 graden. Ook de nachten verlopen veel warmer dan normaal met temperaturen tussen 4 en 8 graden. Het is daarbij onstuimig met een stevige zuidwestenwind. Aan de kust waait het hard en op de Wadden kan het Tweede Kerstdag zelfs even stormachtig waaien, 8 Bft. met kans op zware windstoten. Beide kerstdagen trekken wolkenvelden over het land en soms breekt even de zon door. Het is licht wisselvallig met op dinsdag een grotere kans op neerslag dan op maandag. De dagen daarna blijft het wisselvallig en zacht winterweer.

Dit weekend is het meestal grijs met wolkenvelden. De zon is daarbij slechts sporadisch te zien. Het (zuid)oosten maakt beide dagen kans op een klein beetje regen. In de nacht naar zaterdag komt eerst nog mist voor, maar door een aantrekkende zuidwestenwind zal de mist snel verdwijnen. Afgelopen dagen stond er maar weinig wind, waardoor het voor het gevoel extra zacht was. De wind wordt zaterdagmiddag matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. Op de Wadden kan het krachtig waaien. Zondag trekt de wind daar verder aan naar hard, windkracht 7.

Zeer zacht voor december

Met maxima van 10 of 11 graden is het dit weekend bijzonder zacht voor december. Normaal is het een graad of 5. De minima liggen met circa 8 graden nauwelijks lager en Kerstavond verloopt nog iets zachter. Normaal ligt de temperatuur ’s nachts in het binnenland rond of iets onder het vriespunt! Door de stevige wind zal het dit weekend lang niet zo zacht aanvoelen als de afgelopen dagen en ligt de gevoelstemperatuur tussen en 5-7 graden.

Kerstdepressie

Kerst verloopt wisselvallig, winderig en zacht. Boven de Britse Eilanden vinden we een klassieke kerstdepressie en deze komt Tweede Kerstdag op ons land af. Ook in het verleden hadden we vaak te maken met onstuimig weer en winterkou is zeldzaam.

Wolkenvelden trekken over het land en af en toe kan wat regen vallen. Waarschijnlijk wordt Tweede Kerstdag natter dan Eerste Kerstdag. Op beide dagen is er soms ook wat ruimte voor de zon, maar veel zonneschijn hoeven we niet te verwachten. De maxima liggen rond 10 graden en in de nachten wordt het niet kouder dan 4 tot 8 graden.

De zuidwestenwind is daarbij matig tot vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig tot hard en Tweede Kerstdag kan het op de Wadden eventjes stormachtig waaien, windkracht 8. Daarbij is kans op zware windstoten van circa 80 km/u. Een witte Kerst lijkt daarmee verder weg dan ooit. Alleen in de hogere gebieden van Europa zoals de Alpen (boven 1500 meter), in het uiterste oosten van Europa en in het noorden van Scandinavië verloopt Kerstmis wit. Gewoonlijk heeft ook Centraal-Europa een witte Kerst, maar ook in deze gebieden is het nu veel te zacht.

Kerst in het verleden

De warmste Kerst hadden we in 1974, 2015 en 2016. Zowel vorig jaar als in 1974 was de gemiddelde maximumtemperatuur over beide kerstdagen in De Bilt 11,8 graden. In 2015 was de combinatie van beide kerstdagen beduidend warmer met gemiddeld 14,2 graden! Dit is bijna 10 graden warmer dan normaal.

De laatste koude (en witte) Kerst was in 2010 met maxima van gemiddeld 2,7 graden in De Bilt. In Twente en de Achterhoek was het veel kouder. Eerste Kerstdag vroor het ’s nachts 12 graden en overdag werd het hooguit -4. In 1961 en 1962 was het ook zeer koud met op sommige plaatsen maximumtemperaturen van -5 tot -7 graden!

De koudste Kerst ooit gemeten is die van 1938 met in De Bilt een gemiddelde middagtemperatuur van -3,3 graden. Op Tweede Kerstdag werd het toen niet warmer dan -4,6 graden. In de nacht vroor het in Winterswijk 15,2 graden! Voor De Bilt werden de laagste minima met Kerst genoteerd in 1964. De temperatuur daalde op Eerste en Tweede Kerstdag naar respectievelijk -11,4 en -12,2 graden.

Slecht weer was het op Eerste Kerstdag 1947, toen viel in De Bilt 29 mm en een dag later nog eens 13. Tweede Kerstdag 1985 viel totaal in het water met 36 mm regen in 17 uur tijd. Vanaf 1906 zijn in De Bilt 54 van de 222 kerstdagen droog verlopen, iets minder dan één op de vier kerstdagen dus. De laatste geheel droge Kerst was in 2008. Het zonnigst was het in 1976, toen scheen de zon over beide dagen ruim 12 uur! Eerste Kerstdag was toen geheel zonnig.

Laatste kerststorm alweer 18 jaar geleden!

Net als een witte Kerst, is ook een kerststorm vrij bijzonder. Sinds het begin van de metingen is het slechts 6 keer tot een kerststorm gekomen, dat is minder vaak dan een witte Kerst (8 keer). In 1999 stormde het Eerste Kerstdag op de Wadden en langs de westkust. Daarbij werden zeer zware windstoten gemeten van 115 km/u. De zwaarste kerststorm ooit hadden we in 1913. Op Tweede Kerstdag werd in Vlissingen een volle windkracht 10 gemeten.

Vorig jaar kwam het net niet tot storm. Wel stond op de Wadden een stormachtige wind (8 Bft.) en kwamen zware windstoten voor van 97 km/u.

Foto: Jannes Wiersema

Dan zorgen we toch voor heel veel gezellige lampjes om de boel wat op te vrolijken! Bij LEDshop Groenovatie haal je die nu nog goedkoper in huis dankzij deze exclusieve kortingscodes en aanbiedingen!

Door: Redactie

Reageer via Facebook