Op naar de dubbele cijfers

22 november 2022, 10:11

Wandelen in het bos. Foto: Ton Wesselius

Na een bijzonder koud novemberweekend is van winterweer de komende dagen geen sprake. Sterker nog: het wordt weer een stuk zachter met vanaf donderdag temperaturen in de dubbele cijfers. Hoe warm het precies wordt lees je in deze verwachting.

Na een periode met duidelijk lagere temperaturen keren we de komende dagen weer terug naar zacht novemberweer. Maandag werd het ten zuiden van de lijn Alkmaar-Arnhem al 9 graden, maar ten noorden daarvan was het kouder en in Groningen werd het niet warmer dan 3-4 graden. De temperatuur bleef voor het eerst sinds 3 april overal in het land beneden 10 graden.

Op deze dinsdag blijft de temperatuur ook nog overal onder 10 graden met maxima van 6 graden in het noorden en 8 in het zuiden. Het weerbeeld laat vooral vanmiddag in het westen en zuiden af en toe regen zien. Woensdag nadert vanuit het zuidwesten een regengebied en vooral in de middag is het enkele uren nat. Met temperaturen van 8 tot 10 graden is het al wel wat zachter.

Dubbele cijfers

Vanaf donderdag wordt het nog zachter en liggen de maximumtemperaturen tussen 10 en 12 graden. Het weerbeeld ziet er zeker niet slecht uit. Vaak is het droog en als er wat regen valt dan is het slechts een enkele lichte bui. Bovendien breekt ook de zon van tijd tot tijd door.

Vanaf zondag neemt de wisselvalligheid weer toe en tegelijkertijd zal ook de temperatuur weer iets dalen naar waarden tussen 8 en 10 graden. Waarden van 7 tot 9 graden zijn gebruikelijk voor eind november. De details voor het weer in de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Bijzonder koude nachten

Het afgelopen weekend verliep bijzonder koud. In de vorige winter is het ’s nachts niet zo koud geweest, als nu al in november. Zondagochtend daalde de temperatuur in Deelen (Gelderland) en in Twente (Overijssel) naar bijna -9 graden. Het was de koudste novembernacht in 24 jaar tijd. Op 23 november 1998 daalde de temperatuur in Woensdrecht en Gilze-Rijen naar afgerond -11 graden.

Ook in De Bilt daalde de temperatuur flink en werd de eerste officiële matige vorst van het jaar genoteerd. De temperatuur daalde op het hoofdstation naar -7,0 graden. Ook in november 2016 daalde de temperatuur in De Bilt naar -7,0 graden, maar deze waarde werd pas aan het aan van de maand waargenomen. Temperaturen van -7 graden halverwege november zijn sinds 1983 niet meer voorgekomen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black