Stookadvies: stook tot en met donderdag geen hout

22 november 2021, 14:00

De houtkachel aansteken kan je de komende dagen beter niet doen. De luchtkwaliteit is matig en komende dagen is er weinig wind. Luchtvervuiling blijft daardoor hangen en door houtrook verslechtert de luchtkwaliteit nog meer. Mensen met longaandoeningen moeten dan ook rekening houden met extra klachten.

Na vandaag is het weerbeeld regelmatig grijs met veel wolken en vooral woensdag ook grote kans op mist. Daarnaast is het in deze tijd van het jaar al vroeg donker. Het jaargetijde en het sombere weerbeeld nodigen uit om de open haard lekker aan te maken. 

Helaas is dit geen goed idee. Doordat het langere tijd maar weinig waait geeft de rook veel meer overlast. 

Stoken van hout altijd ongezond

Houtrook is ongezond, omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Dit geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen.  

Lees ook: dit is waarom hout stoken slecht voor je is.

De mate van overlast hangt sterk af van het weerbeeld. Bij een rustig en overwegend droog weertype kan de rook lang blijven hangen. Als het harder waait of regelmatig regent is de overlast door houtrook veel beperkter.

Meer details in de weersverwachting lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jos Hebben

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black