Weeronline
Weeronline
  Cycloon Gati

  Cycloon Gati voor kust Somalië

  Aangemaakt: 22 november, 13:02 uur

  Het noordoosten van Somalië krijgt te maken met heftige weersomstandigheden. Voor de kust ligt Gati, een tropische cycloon van de derde categorie.

  In deze regio worden orkanen tropische cyclonen genoemd. Gati heeft windsnelheden rond 185 km/uur met windstoten tot 230 km/uur. Hij heeft momenteel ook een mooi ‘oog’. Een rond wolkenvrij gebiedje dat goed te zien is op de satellietfoto van zondag 11:30 uur.

  Gati gaat zondagavond aan land in het noorden van Somalië, in de regio Puntland. Er kan in een flink gebied 80-130 mm regen vallen. Ondanks dat dit voor een tropische cycloon geen extreme hoeveelheden zijn, zou het veel overlast kunnen geven in dit doorgaans droge gebied. Er valt hier gemiddeld slechts circa 20 mm per jaar. Lokaal kan er dus een hoeveelheid regen vallen dat in deze regio normaal in 5-6 jaar valt.

  Naar verwachting zal de tropische cycloon snel aan kracht verliezen en in de loop van maandagmiddag al geen tropische storm meer zijn.

  Cyclonen in Somalië een zeldzaamheid

  Het gebeurt gemiddeld slechts één of twee keer per jaar dat tropische cyclonen voorkomen in dit deel van de Indische Oceaan, vooral in de periode van november tot januari. Het is echter zeldzaam dat cyclonen aan land komen in Somalië.

  In Midden-Amerika heeft orkaan Iota huisgehouden. Lees er hier meer over.

  Satellietfoto: Weeronline

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline