La Niña actief tijdens komende winter

22 november 2020, 18:49

Weerfenomeen La Niña is sinds deze herfst actief en zal waarschijnlijk de hele winter aanhouden. Hierdoor neemt de kans op natuurrampen rond de evenaar toe. La Niña is een versterking van het gebruikelijke weer. Gebieden die normaal nat zijn worden nog natter en droge gebieden worden nog droger. In het voorjaar neemt de kans op neutrale condities weer toe, maar de gevolgen kunnen dan nog na-ijlen. In Nederland is het enige gevolg een iets grotere kans op een droog voorjaar.

Vooral Australië, Indonesië, de Filipijnen en India kunnen extra nat worden en maken daardoor grotere kans op overstromingen en modderstromen. In Australië neemt de kans op tropische stormen en orkanen door invloed van warmer oceaanwater toe. In Brazilië, en landen als Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname wordt het natter dan normaal en is het vaak ook kouder.

Het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico krijgen tijdens en de eerste maanden na een La Niña meestal droger en warmer weer. In Mozambique en Madagaskar wordt het natter en koeler dan normaal.

Kansen-op-La-Nina

Kansen op La Nina en El Nino. Bron: NOAA

Gevolgen in Nederland zijn beperkt

De effecten van La Niña op het weer in Nederland zijn beperkt. Gemiddeld genomen is het in het voorjaar na een La Niña wel een fractie droger, dus dat biedt hoop voor het komende voorjaar. De kans op een nat voorjaar neemt na een La Niña volgens het KNMI af van 33 naar 20 procent. De natuurlijke grilligheid van ons zeeklimaat speelt echter de grootste rol.

Afwijking-zeewatertemperatuur-evenaar

Afwijking zeewatertemperatuur evenaar. Bron: NOAA

Koud zeewater rond de evenaar

Bij een La Niña zijn de passaatwinden die rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Deze noordoosten- en zuidoostenwinden stuwen warm oppervlaktewater richting Australië en Indonesië. Het warme water veroorzaakt daar meer en hevigere buien. Langs de westkust van Zuid-Amerika welt vervolgens koud water op vanuit de diepe oceaan. Dat koude water heeft een stabiliserende werking op de atmosfeer. Er ontstaan minder buien dan normaal en het is ook iets kouder dan gebruikelijk.

La Niña is net als tegenhanger El Niño normaal gesproken het krachtigst rondom Kerst. De gevolgen kunnen tot ver in het volgende jaar aanhouden. Denk aan mislukte oogsten door droogte of wateroverlast. Bij een El Niño is sprake van het omkeren van de normale situatie. De passaatwinden vallen weg, droge gebieden worden nat en natte gebieden worden droog.

Laatste krachtige La Niña in 2010-2011

In 2010 en 2011 trad een zeer krachtige La Niña op met ernstige overstromingen in Australië en de Filipijnen tot gevolg. Ook nam door het warme zeewater, het aantal tropische stormen in Australië toe. Na deze krachtige La Niña volgde in Nederland de zonnigste lente ooit en ook was het een van de warmste en droogste lentes. Na een neutrale situatie in de zomer van 2011 volgde een minder krachtige La Niña in de herfst en winter van 2011-2012. Het voorjaar van 2012 verliep vervolgens in Nederland ook iets zonniger, warmer en droger dan normaal.

Haal alvast je cadeautjes in huis! Bij ICI Paris XL kan dat gelukkig voordeliger met deze unieke kortingscodes!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black