Dit weekend stevige regenval in delen Spanje en Portugal

22 oktober 2022, 11:00

Regen op het Iberisch Schiereiland, foto: EPA / ANP / JESUS DIGES

Op het Iberisch Schiereiland is het dit weekend plaatselijk zeer nat. Zaterdag wordt er 20 tot lokaal 30 millimeter regen verwacht in het gebied tussen La Coruña en Vigo in Noord-Spanje richting Braga en Lissabon in Portugal.

De boosdoener is een lagedrukgebied dat de komende 48 uur richting de Golf van Biskaje trekt om daarna koers te zetten richting het zuiden van Engeland. Om dit systeem heen zitten verschillende 'banden' met veel bewolking en vooral intensieve regenval. Het zwaartepunt hiervan ligt zaterdag boven de Spaanse regio Galicië en noord- en midden-Portugal.

Zondag wordt het nog natter. Hoewel de berekeningen nog wat uiteenlopen, wordt er over het algemeen 50 tot lokaal ruim 100 millimeter aan neerslag verwacht. Vlak aan de kust, bij Vigo, kan mogelijk bijna 130 millimeter regen vallen. In heuvelachtige gebieden kan dit snel voor wateroverlast zorgen.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Na het weekend blijft het weer in deze regio's wisselvallig. In het zuiden van Portugal blijft het vaker droog, maar kunnen er wel hardnekkige wolkenvelden overtrekken. In Lissabon moeten vakantiegangers rekening houden met stevige plensbuien. De temperatuur ligt net boven de 20 graden en van tijd tot tijd steekt er een stevige zuidwestenwind op.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven