Is de droogte inmiddels voorbij?

22 oktober 2019, 14:36

droogtevoorbij-1280x600
droogtevoorbij-1280x600
droogtevoorbij-1280x600

De regen van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat in grote delen van het land de droogte inmiddels voorbij is. Vooral in het westen is het juist te nat. In het oosten en zuidoosten en dan vooral in de Achterhoek, het oosten van Brabant en Noord-Limburg, is nog steeds sprake van droogte. Vooral het grondwaterpeil is nog erg laag. Er moeten nog heel wat dagen/weken komen met langdurige regen om op 1 april volgend jaar niet weer met een achterstand te beginnen.

In het westen van het land verloopt de herfst inmiddels kletsnat. In de regio Castricum/Heiloo is alleen al in oktober meer dan 200 millimeter gevallen. Elders in het noordwesten is 130-180 millimeter gevallen. Ook in september viel gemiddeld 120-150 mm. De droogte, die toch al minder erg was, is hier zeker voorbij.

neerslagsom
neerslagsom

Ook elders in het land is de droogte vrij goed aangepakt door het natte weer van de laatste tijd. Toch is het nog lang niet overal te nat. Met name in de Achterhoek, het oosten van Brabant en in het noorden van Limburg is nog steeds sprake van droogte. Het grondwaterpeil staat nog erg laag doordat in deze regio’s in oktober veel minder regen viel dan elders. De meeste plaatsen hebben in oktober 60-70 mm opgevangen. Het tekort bedraagt momenteel nog altijd 200-230 millimeter.

Nog heel wat millimeters gestage regen nodig

Om niet op 1 april volgend jaar, als het groeiseizoen weer begint, met een achterstand te beginnen, moet de komende maanden vooral in de droge regio’s veel meer regen vallen dan normaal. Niet echt weer waar veel mensen op zitten te wachten, maar de natuur heeft het wel nodig.

De komende dagen is het aanvankelijk meest droog. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen weer toe, maar het gaat dit keer niet om grote hoeveelheden. De droogte is in het oosten en zuidoosten nog lang niet voorbij.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: Ton Wesselius

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven