Kans op hinderlijke houtrook komende dagen

22 januari 2022, 11:30

Gezondheid
Houtrook. Foto Elly Theunissen.

Door stabiel winterweer kan bij een wegvallende wind regionaal overlast ontstaan door houtrook. Lees wanneer de concentratie houtrook het sterkst kan toenemen en wanneer de wind weer aantrekt.

Vanavond hebben we al te maken met een zwakke wind. Houtrook kan in sommige wijken blijven hangen en overlast veroorzaken. Waarschijnlijk valt de wind niet weg en daardoor blijft overlast op grote schaal uit.

Regionaal windstil

Zondagochtend is dat een ander verhaal. Juist dan kan het in het midden en zuiden op veel plaatsen windstil zijn. Daarbij is het kil en mogelijk ook mistig. Rook van houtkachels en haarden zal dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en de concentratie rook kan daardoor steeds verder toenemen met overlast als gevolg. In het noorden staat wel een klein beetje wind, maar dat betekent niet dat er geen overlast kan ontstaan.

Lees ook waarom houtrook voor iedereen ongezond is.

Afname klachten

Na een lichte verbetering in de middag neemt in de avond opnieuw de kans op overlast toe. Daarbij kan het ook mistig worden. Ook maandag en dinsdag is het stabiel winter weer met kans op mist en kans op een verminderde luchtkwaliteit door houtrook. Vanaf woensdag komt de atmosfeer weer in beweging en zal een matige wind voor een afname van de klachten zorgen.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Gezondheid-nieuws

Meer Gezondheid-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black