Overlast door eikenprocessierups verwacht

22 juni 2022, 12:20

Natuur
Eikenprocessierups met brandharen. Foto: ANP / Rob Engelhaar

De kans op overlast van de eikenprocessierups is de komende weken het grootst. Zeker met de zomerse temperaturen van deze woensdag en donderdag, neemt het risico op gezondheidsklachten door de brandharen toe.

Eind juni en begin juli is volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups de periode waarin de meeste mensen overlast ervaren van de brandharen van de eikenprocessierups. "Bij temperaturen rond de 30 graden wordt het voor eikenprocessierupsen te warm bovenin de boom en zakken ze af naar lagergelegen delen op de stam", zo schrijft het kenniscentrum op de website Nature Today. "De kans op het verspreiden van en de blootstelling aan de brandharen neemt dan toe." Woensdag kan het in Brabant en Limburg maximaal 28 graden worden. Donderdag is het mogelijk dat in het zuiden van Nederland de 30 gradengrens wordt bereikt.

Bij hogere temperaturen gaan mensen ook vaak wat luchtiger gekleed naar buiten en komen met hun blote armen en benen eerder in contact met de klachten veroorzakende brandharen. Wel is de overlast afhankelijk van het aantal rupsen in de omgeving. Dat kan worden gecheckt op de landelijke plaagdrukmonitor. Het Kennisplatform Processierups heeft deze kaart, die per gemeente door middel van een kleuring aangeeft in welk percentage actueel rupsennesten aanwezig zijn, enkele weken geleden gelanceerd. Het kenniscentrum vraagt gemeenten en vrijwilligers om via een online formulier het actuele aantal nesten door te geven en zo de verwachte plaagdruk in beeld te brengen.

Dit jaar minder rupsen

De eerste eikenprocessierupsen, die hun brandharen pas eind mei verspreiden, kropen begin april uit hun ei. Het kenniscentrum verwacht dat de jeukrupsen deze zomer minder overlast zullen veroorzaken dan ze in eerdere jaren deden. Vorig jaar zijn minder nesten geteld en er zijn ook minder vlinders uitgevlogen. Er zijn dus ook minder eipakketjes achtergelaten in eikenbomen. Vooral in de zuidelijke helft van het land nam het aantal nesten flink af.

Lees ook: dit helpt tegen jeuk eikenprocessierups

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black