Koningsdag koud met zon en een (winterse) bui

11 februari 2019, 12:41

20150427_SLAMFMKoningsdag-Igor_230-8942-1280x600

Koningsdag verloopt koud met een middagtemperatuur van 10 tot 12 graden. Mocht de temperatuur onder 10,7 graden blijven in De Bilt dan is het de koudste koninklijke feestdag sinds 1985! Het weerbeeld is afwisselend met zon en winterse buien. Koningsnacht maken vooral de kustprovincies kans op deze buien. In het binnenland is het droger en kan het afkoelen tot iets onder het vriespunt. Dat is bijzonder: sinds 1949 kwam het maar zeven keer tot vorst tijdens Koninginne- of Koningsnacht.

Het weer tijdens Koningsdag zal erg afwisselend zijn en van plaats tot plaats sterk variëren. Het ene moment schijnt de zon en op het andere moment krijg je te maken met een koude douche. Naast regen valt ook hagel en in de vroege ochtend mogelijk natte sneeuw. Een oranje winterjas is dus een beter idee dan een oranje shirt. Terwijl de thermometer hooguit 10-12 graden aangeeft, zal het voor het gevoel kouder zijn. Er staat een matige tot aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind. In de kustprovincies is het daardoor gevoelsmatig slechts 5 tot 7 graden. Normaal is het 14 graden aan zee en ruim 17 in het (zuid)oosten.

Koningsnacht met vorst (aan de grond)

Uitgaanspubliek kan in de nacht van woensdag op donderdag maar beter een warme jas aantrekken. Op de fiets zijn sjaal en handschoenen zelfs geen overbodige luxe! De temperatuur zakt namelijk tot rond het vriespunt. Regionaal kan het zelfs een graad vriezen. Aan de grond komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Dichtbij de kust is het iets minder koud, maar is wel de kans op een winterse bui met hagel en natte sneeuw het grootst.

Mocht de temperatuur in De Bilt onder het vriespunt zakken, dan is dat heel bijzonder. Slechts zeven keer eerder kwam het tot vorst. Voor het laatst tijdens de Koninginnenacht in 1996. Normaal liggen de minima tussen 5 graden in het noordoosten en 8 in het zuidwesten.

Ook vorig jaar koud met winterse buien

Vorig jaar beleefden we de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het werd in De Bilt slechts 10,7 graden. In Drenthe en Zuid-Limburg viel toen natte sneeuw en de Limburgse heuvels kleurden in de ochtend zelfs even wit!

Koudste-koninklijke-feestdag-sinds-1949-1

De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. De laagste minimumtemperatuur noteerden we op Koninginnedag 1954 met -2,5 graden.

Zomerse warmte ook mogelijk tijdens koninklijke feestdag

Dat het heel ander weer kan zijn eind april bewijst de maximumtemperatuur van Koninginnedag 1993. Het werd toen zomers warm met 26,9 graden in De Bilt. De laatste keer dat het een officiële warme dag werd met maxima van 20 graden of meer was in 2012. Het werd toen 22,4 graden.

In 1999 beleefden we de zonnigste editie met op het hoofdstation in De Bilt 13,8 zonuren. Twee jaar geleden, in 2015, was het ook zeer zonnig met 11,6 zonuren. De natste editie was die van 1955 met 9,6 mm neerslag.

Meer over de koninklijke feestdagen uit het verleden.

Meivakantie verloopt wisselvallig en koud

Niet alleen tijdens Koningsdag is zonnig en warm lenteweer ver te zoeken. De hele eerste week van de meivakantie zal wisselvallig en koud verlopen. Na een overwegend droog, maar fris, weekend krijgen we maandag te maken met een storing. Er valt regen, maar met 12-15 graden is het tijdelijk zachter. Vanaf dinsdag stroomt koude lucht, afkomstig van IJsland, ons land binnen. Met 9 tot hooguit 12 graden is het ronduit koud voor eind april. Er trekken winterse buien over het land en er is kans op nachtvorst.

Er zijn aanwijzingen in de weerkaarten op een weeromslag aan het begin van mei. De kans op warmer, droger en zonniger weer neemt dan flink toe. Mensen met een tweede week meivakantie kunnen dus uitkijken naar beter weer.

Tijd om je volgende trip te boeken? Bij KLM boek je nu met korting met onze unieke aanbiedingen en deals!

Foto: SLAM!

Door: Redactie

Reageer via Facebook