Zware regen in noordwesten VS moet bosbranden verlichten

21 september 2020, 13:51

64f0d634-bosbrand-afp-fredericjbrown-1280x600
64f0d634-bosbrand-afp-fredericjbrown-1280x600
64f0d634-bosbrand-afp-fredericjbrown-1280x600

In het noordwesten van de Verenigde Staten kan deze week flink wat regen vallen. De neerslag moet de bosbranden die in het gebied woeden enigszins verlichten.

In de staat Washington, de noordelijke helft van Idaho en het noorden en westen van Oregon valt deze week daarvoor genoeg regen. Steden als Portland (Oregon) en Seattle (Washington) krijgen tot en met vrijdag ongeveer 50 millimeter. In de bergen ten westen en noorden van Seattle kan regionaal zelfs meer dan 100 millimeter vallen.

In de zuidelijke helft van Oregon en Idaho en in vrijwel heel Californië blijft het echter gewoon droog. Het is daarbij ook nog eens behoorlijk winderig, dus eventuele bosbranden die daar nog woeden hebben voorlopig vrij spel.

Ruim een week geleden trok rook van de bosbranden in de VS over Nederland.

Toegenomen kans op overstromingen noordwesten VS door bosbranden

Overigens lijkt de verwachte zware regenval een zegen voor de regio, maar het kan ook zomaar helemaal verkeerd uitpakken. In bergachtige gebieden waar bosbranden zijn geweest kan de neerslag namelijk makkelijk tot overstromingen leiden. Water dat anders door de bomen, planten en struiken zou worden opgenomen spoelt nu direct de berghellingen af richting de nabij gelegen dorpen. Inwoners worden daarom opgeroepen de weersituatie oplettend in de gaten te houden en eventuele maatregelen te nemen.

Lees meer over hoe gevaarlijk regen in bergachtige gebieden kan zijn.

Foto: ANP / AFP / Frederic J Brown

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven