Weeronline
Weeronline
  noordwesten bosbranden

  Zware regen in noordwesten VS moet bosbranden verlichten

  Aangemaakt: 21 sep 2020, 13:51 uur

  In het noordwesten van de Verenigde Staten kan deze week flink wat regen vallen. De neerslag moet de bosbranden die in het gebied woeden enigszins verlichten.

  In de staat Washington, de noordelijke helft van Idaho en het noorden en westen van Oregon valt deze week daarvoor genoeg regen. Steden als Portland (Oregon) en Seattle (Washington) krijgen tot en met vrijdag ongeveer 50 millimeter. In de bergen ten westen en noorden van Seattle kan regionaal zelfs meer dan 100 millimeter vallen.

  In de zuidelijke helft van Oregon en Idaho en in vrijwel heel Californië blijft het echter gewoon droog. Het is daarbij ook nog eens behoorlijk winderig, dus eventuele bosbranden die daar nog woeden hebben voorlopig vrij spel.

  Ruim een week geleden trok rook van de bosbranden in de VS over Nederland.

  Toegenomen kans op overstromingen noordwesten VS door bosbranden

  Overigens lijkt de verwachte zware regenval een zegen voor de regio, maar het kan ook zomaar helemaal verkeerd uitpakken. In bergachtige gebieden waar bosbranden zijn geweest kan de neerslag namelijk makkelijk tot overstromingen leiden. Water dat anders door de bomen, planten en struiken zou worden opgenomen spoelt nu direct de berghellingen af richting de nabij gelegen dorpen. Inwoners worden daarom opgeroepen de weersituatie oplettend in de gaten te houden en eventuele maatregelen te nemen.

  Lees meer over hoe gevaarlijk regen in bergachtige gebieden kan zijn.

  Foto: ANP / AFP / Frederic J Brown

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline