Kans op derde regionale hittegolf van dit jaar

21 augustus 2019, 15:42

weerfoto2108191-1280x600

Voor de derde keer deze zomer is kans op een regionale hittegolf. Vanaf morgen komt de temperatuur in de regio Twente, de Achterhoek, het oosten van Brabant en in Limburg dagelijks boven de 25 graden uit. Van zaterdag tot en met maandag kan het in het zuiden en oosten 30 graden of meer worden. De kans op een regionale hittegolf is momenteel 60 procent.

Vrijdag is het, met uitzondering van het kustgebied, zomers warm en vanaf zaterdag is het in het hele land zomers met 27 graden in het noorden tot ruim 30 in het zuiden. Zondag wordt het met 28-33 graden nog warmer. Het is dan ook heerlijk strandweer.

Landelijke hittegolf wordt niet verwacht

Voor een landelijke hittegolf moet het in De Bilt op vijf dagen achtereen 25 graden worden en daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. De verwachting is dat het in De Bilt wel dagenlang meer dan 25 graden wordt, maar aan de voorwaarde van drie tropische dagen wordt niet voldaan. Wel kan het zondag in De Bilt tropisch warm worden.

weerfoto2108192

Fraaie zomerfoto van Jannes Wiersema

Derde regionale hittegolf

Het wordt de derde regionale hittegolf van dit jaar. De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen. Ook de meetstations Volkel, Eindhoven, Ell en Maastricht hadden een hittegolf.

Eind juli hadden we een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twenthe en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer. Zelfs op de Wadden was voor het eerst sinds de metingen begonnen sprake van een hittegolf. Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden.

Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien. Lees in de actuele verwachting hoe lang de zomer aanhoudt.

Hoofdfoto: Jolanda Bakker

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook