Extra water voor paarden Oostvaardersplassen

21 juni 2019, 19:52

ANP-58371725-1280x600

De ruim 150 konikpaarden die in een vangkraal in de Oostvaardersplassen staan, krijgen volgende week duizenden extra liters water vanwege de verwachte hoge temperaturen. Deskundigen houden permanent in de gaten hoe het met de paarden gaat. De ervaring leert dat konikpaarden goed tegen warmte kunnen, zegt Staatsbosbeheer.

De gebiedsbeheerder reageert vrijdag op onrust die op Facebook is ontstaan onder actievoerders tegen het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen. Zij dreigen met demonstraties en zelfs een rechtszaak omdat de paarden “zonder beschutting en in de brandende zon” moeten staan, terwijl ze niet weg kunnen lopen uit de vangkraal.

De paarden zijn in quarantaine geplaatst omdat ze binnenkort verhuizen naar Wit-Rusland. Dat is nodig om het aantal koniks in het natuurgebied terug te brengen naar 450 dieren.

Volgens Staatsbosbeheer staan de paarden bij hitte graag in het open veld om een briesje op te vangen. Dat prefereren ze boven schaduw. In de warme zomer van 2018 gingen ze ook niet naar de bosjes. Een afdak bouwen is daarom niet zinvol, zegt de boswachter.

Foto: ANP

Door: ANP

Reageer via Facebook