Lente 2022 nu al in top-5 zonnigste lentes ooit gemeten

21 mei 2022, 07:30

Zon
De lente van 2022 was zeer zonnig. Foto: Jolanda Bakker

De lente van 2022 heeft tot en met gisteren gemiddeld over het land al 650 zonuren genoteerd. Daarmee staat deze lente in de top-5 zonnigste lentes ooit gemeten. Zeer waarschijnlijk komen we op een tweede plaats uit, want naar verwachting wordt de eindstand 710-730 uren zon. Momenteel staat het jaar 2011 op de tweede plaats met in totaal 713 zonuren. Koploper is en blijft het jaar 2020 met gemiddeld over het land 805 uren zon.

Om van een recordzonnige lente te kunnen spreken moeten we de komende elf dagen dagelijks nog ruim 14 uur per dag noteren. Gezien het wisselvallige karakter van het weer tijdens de rest van deze maand zal dat niet lukken. De kans op een tweede plaats is groot.

Om de op één na zonnigste lente sinds het begin van de metingen te noteren, moet de zon de rest van deze lente dagelijks gemiddeld over het land nog 6 uur per dag schijnen. Het jaar 2011 staat momenteel op de tweede plaats met gemiddeld over het land in totaal 713,3 uur zon.

Aan de kust vaak zonnig

De meeste zonuren deze lente waren tot dusver voor het zuidwesten van het land. In Vlissingen scheen de zon 675 uur. In Eelde scheen de zon tot en met gisteren 619 uur.

Over de gehele lente is het normaal dat de zon in de kustgebieden vaker en meer schijnt dan in het binnenland. Dat heeft te maken met het nog koude Noordzeewater.

Door het verschil in temperatuur tussen het koude zeewater en het warme land, ontstaan boven land in de lente vaak stapelwolken. Aan zee blijft het dan veelal zonnig.

Normaal schijnt de zon in de lente in Den Helder het vaakst met van 1 maart tot en met 31 mei 617 uur zon. In Vlissingen schijnt de zon 595 uur. In Maastricht schijnt de zon gemiddeld over de hele lente 528 uur. Tot dusver staat de teller in het zuiden van Limburg op 635 uur.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Zon-nieuws

Meer Zon-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black