Meivakantie Europa: waar is het lekker vakantieweer?

21 april 2022, 07:30

Vakantieweer
Zonsondergang Griekenland. Beeld: AS/Maridav

Volgende week begint voor velen de meivakantie. Dit jaar kunnen we weer lekker de hort op en ook een vakantie naar het buitenland behoort weer tot de mogelijkheden. In dit artikel kijken we naar het weer in de populaire vakantielanden in de meivakantie.

Deze week is het ronduit wisselvallig in het zuidwesten van Europa. In Spanje en Portugal komt het regelmatig tot buien en soms plenst het stevig door. Ook in en na het weekend krijgen Spanje en Portugal te maken met flinke buien. Toch lijken de Balearen en de oostelijke costa’s begin volgende week de dans te ontspringen en is het over het algemeen droog. Later in de week neemt ook daar de buienkans toe.

De temperatuur komt op de oostelijke costa’s uit op een graad of 20. Aan de Costa del Sol is het een graad of 22. Een stedentrip naar Madrid levert een temperatuur op van een graad of 18. Ook in Portugal is het volgende week over het algemeen een graad of 20.

Op de Canarische Eilanden schijnt geregeld de zon en is het prima vakantieweer. Wel is later in de week lokaal een bui mogelijk, maar over het algemeen is het droog. De temperatuur is heel erg aangenaam en loopt dagelijks op naar waarden omstreeks 23 graden. Wel staat er een stevige noordoostenwind. Smeer je wel goed in, want de zonkracht is 10. Dat betekent dat de onbeschermde huid binnen 10 minuten kan verbranden.

Zonnig vakantieweer in zuidoost Europa

Het weerbeeld in Griekenland en Turkije ziet er prima uit voor vakantiegangers. De zon schijnt flink en het blijft droog. Wel is de eerste dagen op de eilanden in de Egeïsche Zee, zoals Corfu en Zakynthos, een enkele bui mogelijk. In Athene stijgt het kwik volgende week naar ongeveer 26 graden. Op Kreta stijgt het kwik naar een graad of 23, maar ook hier geldt dat je goed moet smeren. De zonkracht is 8 en dat betekent dat de onbeschermde huid in 10 tot 15 minuten kan verbranden.

In de populaire vakantiegebieden in Turkije schijnt de zon flink en is het ook zomers warm. In Antalya stijgt het kwik volgende week naar een graad of 28. Ook in Bodrum is het aangenaam met maxima tot 25 graden. Op Cyprus schijnt de zon ook volop en wordt het een graad of 27.

Inreisbeperkingen buitenland

In Nederland zijn nagenoeg alle coronamaatregelen opgeheven, maar dat geldt nog zeker niet in het buitenland. Let goed op als je naar het buitenland gaat dat je nog wel een vaccinatie-, test- of herstelbewijs moet laten zien. Dat kan met het digitale corona certificaat, de internationale QR-code in de coronacheck-app. Meer info op Nederland Wereldwijd.

Ga je naar een ander land in Europa, check dan onze weersverwachting.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven