Zo groot is de kans op mooi weer met Koningsdag

21 april 2021, 07:50

Volgende week dinsdag is het Koningsdag! Vorig jaar verliep Koningsdag met stralend weer en het werd in het binnenland 20 graden of meer. Kunnen we dat ook voor dit jaar verwachten? Alles over het weer tijdens Koningsdag lees je in dit artikel.

Komende dagen is het rustig weer. Het blijft droog met geregeld zon, maar er komt ook bewolking voor. Ondanks de zonnige momenten veroorzaakt een noordenwind een gevoelstemperatuur van slechts 7-10 graden. Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk weer wat zachter en tijdens het weekend komen de maxima uit op 10-15 graden. Maar zet de temperatuurstijging ook door in de aanloop naar Koningsdag?

Rustig weer met Koningsdag, maar wel aan de koude kant

Na het weekend blijft het zeer waarschijnlijk rustig in de atmosfeer met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Uit de bewolking kan lokaal een spatje regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Bootjes op het water in Haarlem tijdens een warme Koningsdag. Foto: Alexander

Naast wolkenvelden breekt de zon ook geregeld door. Op het water is het wel aan de frisse kant dit jaar tijdens Koningsdag. Foto: Alexander

De neerslagkans is dus erg klein, maar hoe warm het wordt is nog wel wat onzeker. De verschillende computerberekeningen lopen sterk uiteen met als koudste scenario een maximumtemperatuur van een graad of 7. In het warmste geval kan 17 graden. Het merendeel van de verwachtingen zet echter in op waarden tussen 10 en 16 graden. Daarmee is de kans op kouder weer dan normaal groot. Gebruikelijk is het eind april in het midden van het land zo’n 17 graden.

In Groningen, Friesland en Drenthe wordt het volgens de huidige verwachting van het Weeronline-weermodel 13 graden. In het gebied grofweg van Amsterdam tot Enschede wordt het 14 graden. In het zuiden worden de hoogste temperaturen verwacht met 15 tot plaatselijk 16 graden. Door de wind uit noordoostelijke richting voelt het een paar graden kouder aan. Vooral als de zon een tijdje schuilgaat achter de wolken is het fris buiten. Een oranje trui komt dan ook goed van pas! In de zon en uit de wind is het een stuk aangenamer. Met zonkracht 4 kan je binnen 30 tot 60 minuten verbranden. Bescherm je dus als je langer naar buiten gaat en de zon flink schijnt. Aan het einde van de dag wil je het liefst alleen een oranje en geen rode gloed op je wangen aantreffen.

Het weer tijdens de verjaardag van de Koning(in)

Sinds 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, met uitzondering van de eerste keer omdat die datum op een zondag viel. Tussen 1949 en 2013 werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Deze verschuiving van een paar dagen is voor het weer tijdens de feestdag niet zo gunstig. Op 27 april is het gemiddeld namelijk ruim een graad kouder dan op 30 april. Ook is de kans op regen groter.

Adri Joosse

Vorig jaar kregen we de blauwe lucht vaak te zien en het was de warmste Koningsdag ooit. Foto: Adri Joosse

De afgelopen jaren was tijdens Koningsdag van warm weer meestal geen sprake. Koningsdag in 2019 ging zelfs de boeken in als op één na natste koninklijke feestdag sinds 1949. Vorig jaar kwam hier verandering in en met 20,7 graden in De Bilt was het de warmste Koningsdag ooit gemeten. Voor de koudste Koningsdag moeten we vijf jaar terug in de tijd. In 2016 was het 10 graden kouder in vergelijking met de warmste editie. In De Bilt bleef de temperatuur toen steken op 10,7 graden.

De warmste Koninginnedag vond plaats op 30 april 1993. In De Bilt steeg de temperatuur toen naar een zomerse 26,9 graden. De koudste editie stamt uit 1970 met een maximumtemperatuur van slechts 8,6 graden.

Hoofdfoto: Piet Grim `s-Heerenbroek

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook