Cycloon Veronica een van zwaarste ooit in Australië

22 november 2020, 13:47

Het noordwesten van Australië maakt zich op voor een van de heftigste cyclonen uit de meetgeschiedenis. Cycloon Veronica gaat zaterdag aan land als orkaan van de vijfde en hoogste categorie. De storm gaat gepaard met extreem veel regen en hoge golven.

De noordwestkust van de staat Western Australia heeft op dit moment al te maken met cycloon Veronica. Tussen de plaatsen Port Hedland en Karratha beuken golven van 3-5 meter hoog op de kust. Ook trekken al de eerste wolken die bij de storm horen over de kustplaatsen. Veronica trekt langzaam richting de kust en dat betekent dat de golven steeds hoger worden, de wind aanzwelt en de eerste onweersbuien de regio bereiken.

Een van zwaarste stormen ooit gemeten

Op dit moment ligt Veronica nog op de oceaan. De cycloon bereikt windsnelheden tot 230 km/uur en is daarmee een orkaan van de vierde categorie. De storm neemt snel in kracht toe en kan morgen een cycloon van de vijfde categorie worden.

Zaterdagmiddag Nederlandse tijd gaat het oog van de storm aan land. Daarbij is kans op windstoten tot 270 km/uur. Daarmee is Veronica een van de zwaarste cyclonen ooit die de noordwestkust van Australië treft. De vorige keer dat een hevige orkaan de kust van de staat Western Australia trof was in maart 2007. Cycloon George behaalde toen op zijn hoogtepunt windstoten tot 285 km/uur. In november 1975 had hetzelfde gebied met de krachtige cycloon Joan te maken.

De noordwestkust van Australië krijgt ongeveer eens per twee jaar met een cycloon te maken. Toch zijn deze bijna nooit zo krachtig als de storm die de kust nu treft.

Extreem veel regen in kurkdroog gebied

Niet alleen de wind speelt het noordwesten van Australië parten, ook krijgt de regio te maken met extreem veel regen. In het kurkdroge gebied leidt dit hoe dan ook tot overstromingen en modderstromen.

De storm trekt tergend langzaam het land op, waardoor het dagenlang kan gieten. In Port Hedland kan ruim 500 mm regen vallen. Sommige computerberekeningen komen zelfs met meer dan 1000 mm op de proppen. Ter vergelijking, normaal valt in Port Hedland in een heel jaar slechts 300 mm. Nu kan dus in een paar dagen tijd ongeveer drie jaar aan neerslag vallen. In Nederland bedraagt een jaarsom ongeveer 850 mm.

Nog een cycloon

Tegelijk met Veronica treft nog een andere cycloon Australië. Het noordoosten heeft namelijk te maken met Trevor, een cycloon van de derde categorie. De storm deed afgelopen dagen al het noordoosten van Queensland aan en komende dagen is de staat Northern Territory aan de beurt. De cycloon gaat gepaard met windstoten tot 220 km/uur en regionaal 300 mm regen.

Foto: NASA

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook