Voor het eerst sinds 3 april in heel ons land maximumtemperatuur niet boven 10 graden

22 november 2022, 06:12

5 graden op de thermometer. Foto: Adobe Stock / Robert Ruidl

In het hele land bleef de temperatuur maandag steken onder 10 graden. De laatste keer dat het kwik overal niet boven de 10 graden uitkwam was op 3 april. Zondag werd het in Vlissingen in de nacht nog 10,7 graden. Maandag was het in Vlissingen het minst koud met 9,5 graden.

In Vlissingen werd zowel zaterdag als zondag een temperatuur van 10,7 graden genoteerd en daarmee werd de eerste dag van dit najaar met maxima in het hele land onder 10 graden nog even uitgesteld. En dat terwijl het in een groot deel van het land dit weekend wel koud was met middagtemperaturen ruim onder 10 graden.

De laatste keer dat het kwik in het hele land onder 10 graden bleef steken was gisteren 232 dagen geleden. Op 3 april hadden we net een korte periode achter de rug waarin koning winter nog even van zich liet horen. Slechts twee dagen eerder, op 1 april, viel op uitgebreide schaal nog sneeuw in ons land. Dit was ook een van de enige sneeuwdagen die we die winter hebben kunnen beleven.

Maximumtemperatuur 21 november 2022. Alleen op zee haalde de temperatuur de 10 graden nog.
Maximumtemperatuur 21 november 2022. Alleen op zee haalde de temperatuur de 10 graden nog.

Vrij lange periode met temperaturen boven 10 graden 

In De Bilt bleef het kwik vorige week maandag al net onder de 10 graden steken. Op 14 november was de maximumtemperatuur 9,3 graden. De Bilt had een reeks van 218 dagen met ten minste 10 graden. Daarmee staat het in de top-5 langste reeksen. De reeks aangesloten dagen met ergens in het land 10 graden of meer is uitgekomen op 231 dagen. Vorig jaar was het 216 dagen op rij 10 graden of meer ergens in ons land.

Deze week weer op weg naar dubbele cijfers

Het winterse weer van afgelopen weekend is inmiddels verleden tijd. De werkweek staat in het teken van echt herfstweer en eind van de week komt de temperatuur weer uit in de dubbele cijfers met op grote schaal 10-12 graden. Meer daarover lees je in ons weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black