Weeronline
Weeronline
  vallende sterren

  Hier zijn de vallende sterren vrijdagochtend goed te zien

  Aangemaakt: 21 nov 2019, 09:48 uur

  Vrijdagochtend tussen 5:20 en 6:20 uur beweegt de aarde door een wolk met gruis die de naam Alpha Monocerotiden heeft. Dit veroorzaakt een ware meteorenstorm en rond 5:50 uur zijn zo’n 100-200 vallende sterren te zien. De laatste keer dat de aarde door deze wolk met gruis trok was in 1995. Vrij veel bewolking zorgt er waarschijnlijk voor dat de vallende sterren in grote delen van het land slecht te zien zijn.

  De verwachting is dat de meteorenstorm niet overal goed te zien zal zijn. De bewolking heeft de overhand, maar vooral in het zuiden van het land kan lokaal een glimp van de sterrenregen worden gezien. In het zuiden is de kans op opklaringen namelijk het grootst. Elders is er te veel bewolking om de vallende sterren te zien. Wie vroeg op pad gaat om te kijken moet zich goed aankleden, want het is slechts 3-6 graden. Voor het gevoel is het nog wat kouder.

  Deze kijktips zijn handig voor wie de vallende sterren willen zien. Zoek in ieder geval een donkere plek op met vrij zicht op de hemelkoepel.

  Wat zijn de Alpha Monocerotiden

  De Alpha Monocerotiden zijn stukjes ruimtepuin (meteoroïden), die oplichten wanneer ze met grote snelheid de dampkring binnendringen. Ze heten zo, omdat ze uit het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn) lijken te komen. Ze hebben een snelheid van 200.000 km/uur en door de hoge snelheid wordt het pad elektrisch geladen en dat wordt door ons gezien als een vallende ster.

  Wat vallende sterren precies zijn, lees je hier.

  Voor de meest actuele weersverwachting lees je ons weerbericht.

  Foto: EPA

  Door: Rico Schröder