Weeronline
Weeronline

  Regionale hittegolf een feit!

  Aangemaakt: 21 jun 2017, 14:36 uur

  De hete periode die afgelopen dagen vooral het zuiden van het land trof is bekroond met een regionale hittegolf. In Zeeuws-Vlaanderen wees de thermometer op weerstation Westdorpe om 14:30 uur 30,6 graden aan. Uiteindelijk kwam Westdorpe op 33,0 graden uit. Ook in het Brabantse Gilze-Rijen kwam het tot een hittegolf, daar werd vandaag 31,1 graden gemeten.Voor een hittegolf is een aaneengesloten periode van minstens vijf zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer nodig en daarbij moet het op ten minste drie dagen tropisch warm worden met 30 graden of meer. Een (regionale) hittegolf die geheel in juni valt komt niet vaak voor. De laatste keer was in 2006.

  Sinds afgelopen weekend heeft vooral het zuiden te maken met behoorlijk heet zomerweer. Zaterdag kwam het in het Zeeuwse Westdorpe en in het Brabantse Gilze-Rijen voor het eerst tot een zomerse dag met respectievelijk 25,9 en 25,3 graden. Zondag volgde de tweede zomerse dag met op weerstation Gilze-Rijen een maximum van 29,3 graden. Afgelopen dagen was het tropisch. Maandag werd het op beide weerstations 32 graden en gisteren afgerond 31.

  Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden. Westdorpe noteerde zojuist de derde tropische dag en daarmee is de hittegolf in Zeeuws-Vlaanderen een feit. Hieronder een overzicht van de (verwachte*) temperaturen in Westdorpe gedurende de hittegolf.

   Temperatuur (°C) in Westdorpe
  Zaterdag 17 juni25,9
  Zondag 18 juni28,3
  Maandag 19 juni32,0
  Dinsdag 20 juni30,6
  Woensdag 21 juni33,0
  Donderdag 22 juni31*
  Vrijdag 23 juni25*

   

  Komend uur volgt ook weerstation Gilze-Rijen en daarmee mag ook Brabant spreken van een regionale hittegolf. De temperatuur stijgt vanmiddag nog flink door en komt op 31 à 32 graden uit in Brabant en Limburg en 33 in Zeeuws-Vlaanderen! In het midden van het land is het met 26-30 graden zomers warm. Verkoeling kan worden gezocht in het noorden, op Schiermonnikoog wordt het bijvoorbeeld 21 graden en in Leeuwarden maximaal 25.

  Zeer waarschijnlijk net geen officiële hittegolf in De Bilt

  De andere weerstations in Brabant en Limburg halen morgen pas een regionale hittegolf, omdat het daar zaterdag nog niet zomers warm was. De temperatuur stijgt morgen naar 26-29 graden in de kustprovincies, 30 graden in het midden van het land en 31-34 in de oostelijke provincies.

  In het oosten van Brabant en in Limburg kan het plaatselijk zelfs 35 of 36 graden worden! In de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel komt het net niet tot een hittegolf, omdat we daarvoor één tropische dag te kort komen. Zeer waarschijnlijk komt De Bilt sinds zondag op vijf zomerse en twee tropische dagen uit. Daarmee hebben we net geen officiële hittegolf.

  Vrijdag wordt de regionale hittegolf in het zuiden met één dag verlengd, de maxima komen namelijk uit tussen 25 en 27 graden. Zaterdag wordt de 25-gradengrens niet bereikt. De regionale hittegolf komt dan ten einde.

  Laatste regionale hittegolf in 2006

  Ook voor het zuiden van het land zijn regionale hittegolven bijzonder in de maand juni. We moeten terug naar 2006 voor de laatste regionale hittegolf die in zijn geheel in de maand juni viel. Weerstation Maastricht heeft sinds het begin van de metingen in 1906 slechts 11 hittegolven gehad. In het huidige klimaat komt een regionale hittegolf in juni slechts eens per tien jaar voor.

  Haal dus best een voorraadje zonnecrème en aftersun in huis! Gelukkig geniet je bij Douglas van extra kortingen dankzij onze exclusieve kortingscodes!

  Door: Jordi Huirne