Weeronline
Weeronline

  Niet eerder zo warm op 21 juni

  Aangemaakt: 21 jun 2017, 17:07 uur

  Sinds het begin van de metingen in 1901 is het op 21 juni nog nooit zo warm geweest in ons land. In Westdorpe liep om 17:00 uur de temperatuur op naar 32,9 graden en daarmee werd het record uit 1998 verbroken. Toen werd het in het Limburgse Arcen 32,3 graden. Uiteindelijk werd het zelfs 33,0 graden. Dit is het achtste warmterecord van dit jaar! 15 februari, 30 en 31 maart, 17, 27 en 29 mei en 15 juni waren ook al recordwarm.

  Sinds het weekend heeft vooral het zuiden van ons land te maken met zeer heet zomerweer. Het is zelfs tot een regionale hittegolf gekomen in het Zeeuwse Westdorpe en Brabantse Gilze-Rijen. Dat is na 2006 niet meer gebeurd in ons land. Regionale hittegolven komen gemiddeld maar eens per tien jaar voor in juni.

  Het is vanmiddag zonovergoten met hier en daar wat sluierbewolking. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het 21-25 graden in het noorden, 26-30 graden in het midden van het land en 31 à 32 graden in de zuidelijke provincies. In Zeeuws-Vlaanderen kan de thermometer zelfs 33 graden aantikken!

  Tropennacht op komst

  De heetste lucht arriveert vanavond in ons land en verdwijnt in de loop van morgenmiddag. Vanavond koelt het maar langzaam af. In het zuiden en in de grote steden van de Randstad kan het tot bijna middernacht duren voordat de temperatuur onder de 25 graden komt. Perfect weer voor een late barbecue of een terras.

  Komende nacht wordt een plaknacht. De temperatuur daalt niet verder dan 16 graden op het Groningse platteland en 19-21 graden in het midden en zuiden van het land. In de grote steden koelt het niet verder af dan 23 graden! Als de temperatuur donderdagavond ook nog 20 graden of hoger blijft kunnen we spreken van een zeldzame tropennacht.

  Zeer hete donderdag

  Morgen begint de dag zonnig en is het al snel zeer warm. Voor het middaguur ligt de temperatuur in het zuiden en oosten al rond de 30 graden. Uiteindelijk kan het kwik oplopen naar 33-35 graden in de oostelijke helft van Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. In Limburg zou het lokaal zelfs 36 graden kunnen worden.

  De wind draait van zuid naar zuidwest tot west en hierdoor is het in de kustgebieden met maxima van 24-29 graden beduiden minder heet. Gedurende de middag koelt het, van het westen uit, in het hele land wat af. Ook neemt de bewolking toe en mogelijk ontstaat in het zuidoosten een zware onweersbui. Daarbij is kans op hagel en zware windstoten.

  Vrijdag waait er een stevige westenwind en daardoor wordt de warmte verdreven met maxima tussen 21 en 27 graden. Het weekend verloopt nog wat koeler met 19-23 graden. Dit zijn wel normale temperaturen voor juni. Daarbij is er een mix van zon, wolken en een enkele lichte bui.

  Binnenkort op vakantie? Boek je huurauto nu bij Alamo goedkoper dankzij onze exclusieve discount- en kortingscodes!

  Door: Jordi Huirne