Herfst start met vleugje nazomer dankzij ex-orkaan Nigel

20 september 2023, 07:30

Warm weer in september. Foto: Henk Voermans

Opnieuw krijgen we een weersverbetering met meer zon en hogere temperaturen. Het vleugje nazomer hebben we voor een deel te danken aan orkaan Nigel die onze kant op komt. Hoe dat zit en wat we allemaal kunnen verwachten lees je in dit artikel.

Nadat de astronomische herfst zaterdag begint krijgen we in de eerste dagen te maken met een weersverbetering. De temperatuur gaat omhoog en de kans op droog weer met zonnige perioden stijgt. Orkaan Nigel steekt de komende dagen de Atlantische Oceaan over, neemt zware buien met zich mee en zal donderdag afzwakken tot een tropische storm.

Doordat Nigel voor de Ierse kust naar het noorden afbuigt en vertraagt zullen de stevige buien ons bespaard blijven. De zachtere lucht die in het kielzog over de oceaan trekt zal ons land in de loop van het weekend bereiken en zondag warm weer opleveren met 19 tot 21 graden. Zaterdag is het nog 16 tot 18 graden.

Enkele graden warmer

Na het weekend zal de middagtemperatuur nog wat hoger uitvallen. Ex-orkaan Nigel versterkt een luchtdrukverdeling waarbij warmte uit het zuiden van Europa naar ons land trekt. Het kan 20 tot 24 graden worden en er is een bescheiden kans dat het in het zuidoosten met 25 graden nog een keer zomers warm wordt.

Grote kans op droog weer

Met een zuiden- tot zuidwestenwind kunnen we vanaf zondag zonnige perioden verwachten en daarbij blijft het waarschijnlijk droog. En als er een buitje ontstaat dan is dat in de kustprovincies. Daarmee kunnen we best spreken van een vleugje nazomer. In de loop van de week wordt de temperatuurverwachting onzekerder. Tijdens heldere nachten kunnen makkelijk mistbanken ontstaan. Als de mist dichter wordt of als ook wat laaghangende bewolking ontstaat, dan kan de hoeveelheid zon tegenvallen en wordt het minder warm.

Nat slot astronomische zomer

Vandaag is het op een lokaal buitje na droog, maar de komende dagen is het wisselvallig met van tijd tot tijd buien. Donderdag trekt vanuit het westen een regengebied over het landwaardoor het flink nat wordt. Lees ook waarom de meteorologische herfst en de astronomische herfst niet tegelijk beginnen.

Blijf op de hoogte van het naderende nazomerweer en lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black